Potasiul este un mineral pe care majoritatea dintre noi îl obținem din mâncărurile consumate cu regularitate. Acest lucru este unul benefic pentru sănătatea noastră generală deoarece potasiul este necesar pentru o bună funcționare a organismului, spune Alexa Schmitt, medic nutriționist în cadrul Massachussetts General Hospital. Potasiul este responsabil cu transmiterea semnalelor electrice în organism. Corpul are nevoie de cantități echilibrate de electroliți, inclusiv de potasiu, sodiu, magneziu, pentru a păstra chimia sângelui la valorile normale. Astfel corpul funcționează la parametri normali. Potasiul mai are și un alt rol, cel de a pune la muncă proteinele pentru a asigură sănătatea mușchilor, oaselor, celulelor.
Cine trebuie să acorde o atenție sporită aportului de potasiu?
Cei care au probleme cu rinichii au de regulă prea mult potasiu în organism deoarece aceștia nu prelucrează potasiul la fel de bine ca atunci când rinichii sunt sănătoși. Cantitățile anormale de potasiu din organism pot provoca bătăi neregulate ale inimii. Alimentația este un element cheie în prevenirea aparițiilor problemelor de acest gen.
Cei cu o tensiune arterială crescută pot avea un nivel scăzut de potasiu în organism din cauză că medicația utilizată diminuează potasiul din sânge.
Nivelul scăzut al potasiului în organism poate cauza stări de vomă, deranjamente stomacale și tulburări în alimentație. De asemenea s-a descoperit că și multe laxative sau medicamente diuretice au proprietatea de a diminua nivelul potasiului din sânge. Printre simptomele frecvent întâlnite se număra oboseala, constipația și apariția crampelor musculare. Totodată dacă nivelul potasiului scade foarte mult bătăile inimii vor deveni neregulate.
Alimente cu un conținut bogat de potasiu
Deși majoritatea oamenilor asociază bananele cu potasiul, sunt multe alte alimente care au un conținut bogat, anume mai bine de 350 de miligrame/ porția. Astfel de alimente sunt caisele uscate, pepenele galben, sfecla, smochinele, sucul de portocale.