Președintele PSD Victor Ponta va trimite premierului Emil Boc și președinților partidelor parlamentare decizia Curții de Apel Galați prin care Consiliul Județean Vrancea are dreptul să organizeze referendum pe tema reîmpărțirii administrative a țării. Prin această acțiune liderul PSD atrage atenția că orice inițiativă de reorganizare și desființare a județelor ,,nu se poate face decât prin referendum”. Curtea de Apel Galați a respins recursul formulat de Guvernul României, prin intermediul Prefecturii Vrancea, care solicita anularea hotărârii Consiliului Județean privind organizarea unui referendum. Consiliul Județean Vrancea este prima administrație județeană din România care a obținut o hotărâre definitivă și irevocabilă pe tema organizării unui referendum privind modificarea limitelor teritoriale ale județului.
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL va trimite o copie cu deciziile Curților de Apel Vrancea și Constanța, premierului Emil Boc și președinților partidelor parlamentare pentru a-i atenționa că orice inițiativă de reorganizare și desființare a județelor ,,nu se poate face decât prin referendum”. Liderul social democrat a afirmat că Uniunea Social Democrată este pregătită ca în toate județele în care are majoritatea în consiliile județene să fie organizate referendumuri în care cetățenii să-și spună părerea dacă sunt de acord cu desființarea județelor.
,,Curtea de Apel Galați și Curtea de Apel Constanța au emis o hotărâre definitivă și irevocabilă în favoarea consiliilor județene Vrancea și Constanța, prin care se dă dreptul fiecărui județ să organizeze referendum înainte ca guvernul sau coaliția politică să desființeze județele actuale. USL va trimite o copie cu deciziile celor două Curți de Apel premierului Emil Boc și președinților partidelor parlamentare pentru a-i atenționa pe aceștia că orice inițiativă de reorganizare și desființare a județelor nu se poate face decât prin referendum”, a afirmat Victor Ponta.
CJ Vrancea a obținut victoria în lupta cu regionalizarea impusă de PDL
Vă reamintim că, săptămâna trecută, Curtea de Apel Galați a respins recursul formulat de Guvernul României, prin intermediul Prefecturii Vrancea, care solicita anularea hotărârii Consiliului Județean privind organizarea unui referendum, în data de 17 iulie, cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului. Consiliul Județean Vrancea este prima administrație județeană din România care obține o hotărâre definitivă și irevocabilă pe tema organizării unui referendum privind modificarea limitelor teritoriale ale județului.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că referendumul cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului va fi organizat, conform legii. Hotărârea Consiliului Județean Vrancea din 24 iunie, în care se decidea convocarea, pentru 17 iulie, a unui referendum în județ pentru stabilirea oportunității desființării județului ca urmare a reformei administrative propuse de PDL, conține un articol special pentru eventualitatea atacării Hotărârii în instanță.
„Vom organiza referendumul în condițiile Hotarârii Consiliului Județean, care face trimitere la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii pronunțate de instanță, în speță 11 octombrie 2011, data de la care curg toate etapele stabilite prin lege”, a arătat Marian Oprișan.
Administrația județeană poate organiza referendum
Referitor la decizia instanței, șeful administrației județene a spus că decizia luată de Curtea de Apel Galați stabilește normalitatea. „Să le spună pedeliștii românilor de ce vor să încalce articolul 5 aliniat 2 din Carta Europeană a Autonomiei locale, pentru că România este membră a Uniunii Europene, iar legea europeană primează. Acolo, în lege, se spune clar că pentru orice modificare a limitelor teritoriale locale, colectivitățile locale în cauză trebuie să fie consultate în prealabil, eventual pe cale de referendum acolo unde legea permite. Iar Legea 215 din 2001 a administrației publice locale spune clar că orice delimitare teritorială a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor se stabilește numai prin lege și numai prin consultarea prealabilă a cetățenilor din unitățile administrative teritoriale, adică prin referendum, care se organizează conform legii. Acest text a fost preluat în legislația națională din Carta Europeană a Autonomiei Locale”, a afirmat Oprișan.