Focșănenii care se încălzesc în sistem centralizat au, de ieri, căldură în calorifere și apă caldă în robinete. Cu toate că situația alimentării cu gaze a fost deblocată, focșănenii ar putea tremura din nou de frig în case, dacă joi ENET nu are sumele necesare pentru achitarea a 500 de mii de lei către GDF Suez. Până în prezent, casieriile ENET au strâns doar 100 de mii de lei.
Apa caldă și căldura au ajuns ieri la robinete și în caloriferele cetățenilor. Chiar dacă a fost reluată furnizarea de gaz și ENET-ul a reușit să dea căldură și apă caldă, acest lucru ar putea dura doar până joi. Dacă fabrica de căldură nu va avea sumele necesare să se achite de angajamentul luat față de GDF, furnizorul de gaz va tăia din nou alimentarea. „Asociațiile de proprietari nu ne ajută cu banii. Mâine (n.r.-azi) vom sista furnizarea de apă caldă și căldură acolo unde nu sunt plătite datoriile. Nu putem să riscăm să ne închidă din nou gazul. Noi avem mai mulți bani de recuperat decât datorii la gaz. Sunt peste 100 de asociații care nu sunt la zi cu dato-riile. Riscăm să rămânem din nou în frig. Banii sunt la populație și trebuie încasați. Deocamdată, am reușit să strângem doar 100 de mii de lei în contul datoriei de 500 de mii. Asociațiile au venit cu câteva mii de lei din cele 3,5 milioane pe care le au de dat”, ne-a declarat directorul ENET, Valter Popescu.
Ultimatumul dat de GDF pentru achitarea sumei de 500 de mii de lei este joi, iar pe parcursul sezonului rece, ENET trebuie să mai plătească în tranșe alte 6 mi-lioane de lei. Încălcarea unui singur termen duce la sistarea gazului.
Ieri, ENET a furnizat apă caldă și căldură non-stop, iar azi, la ora 9.00, va fi stabilit programul de furnizare, dar și asociațiile care nu vor beneficia de căldură. Popescu susține că nu au fost sesizate probleme majore după re-luarea furnizării de agent termic. „Nu au fost probleme cu rețelele, chiar dacă nu a circulat apă de mai bine de trei luni pe ele. S-a mers foarte bine, nu am avut avarii”, ne-a spus directorul ENET.
Temperaturile înregistrate în ultimele zile nu i-au speriat pe unii administratori, care au ales să închidă căldura din subsolurile blocurilor. „Nu au fost probleme majore nici la blocuri. Unii chiar și-au închis singuri căldura. Per total, a mers mai bine ca în alți ani”, ne-a mai spus Popescu.
Administratorii nu pot recupera datoriile
Președintele Uniunii Aso-ciațiilor de Proprietari (UAP), Violeta Balica, explică de ce focșănenii au datorii și de ce se recuperează foarte greu aceste restanțe. În UAP sunt aproximativ 1.200 de apartamente, care înregistrează restanțe de aproximativ 600 de mii de lei. „Noi am făcut demersuri, acțiuni în instanță și avem 10 soluții date de Judecătorie și duse la executori. Aceștia, la rândul lor, încasează foarte greu, aduc chiar și 100 de lei la trei luni. Dacă executorul nu reușește să încaseze mai repede și mai mult, eu, un amărât de administrator, ce să fac? Eu cum pot să plătesc mai departe?”, întrea-bă Balica. Ea precizează că dacă ENET-ul ar fi pus din nou în situația de a nu putea asigura căldură și apă caldă, acest lucru ar fi ilegal. „Prin Legea 325/2006, ENET-ul este obligat să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică. Din nefericire, este posibil să rămânem din nou fără căldură”, spune preșe-dintele UAP. Deja, câteva asociații de proprietari din UAP au cerut debranșarea de la sistemul centralizat. În aceste condiții, administratorii apelează chiar și la re-zerva administrației pentru a putea susține încasările ENET, urmând ca la executarea silită să recupereze aceste cheltuieli.
Totuși, Balica susține că de recuperarea banilor trebuie să se intereseze fiecare furnizor și nu să lase această treabă pe umerii administratorilor. Printre neconformitățile la executare, admi-nistratorii acuză faptul că în instanță nu le sunt recunoscute și penalitățile la întârziere, dar și faptul că unele apartamente sunt executate în același timp și de bănci. Această neplăcută situație este din cauza sărăciei generale, la care a contribuit din plin Guvernul condus de PDL. Eliminarea subvenției și majorarea prețului la gigacalorie va face această iarnă și mai grea.