Mazărea este o plantă alimentară și furajera pe care o știm cu toții, ce agrează zilele mohorâte de toamnă și iarnă, fiind originară din nord-vestul Indiei. Boabele sale verzi, dulci și suculente i-au atras din timpuri străvechi pe oameni, susțin arheologii care au în vedere mărturii din anul 4800 i. Hr. Astăzi, se cultivă pe arii extinse în zonele temperate sau cu climat semiarid și se comercializează în întreagă lume. Cunoașteți imaginea clasică a astronautului care poartă cu șine în spațiu conserve de mazăre? Desigur, în spatele glumei se ascund remarcabile proprietăți și o valoare nutritivă excepțională. În primul rând trebuie să precizăm valoarea energetică a mazărei, 354kcal/100g, care însemna destul de mult. De asemenea trebuie spus că mazărea este un aliment ușor digerabil (mazărea verde) ce înlesnește evacuarea intestinală. Constituenții săi principali sunt: protidele, hidrații de carbon, lipidele, sărurile, în special de potasiu, fosforul, fierul, sodiul, vitamină C, vitamină A, vitamină B1 și vitamină B2. Mazărea are un conținut relativ scăzut de calorii comparativ cu fasolea, în jur de 81 calorii la 100 grame. Este bogată atât în fibre solubile cât și insolubile și nu conține colesterol. Studiile au arătat că toate fructele și legumele care conțin fitosteroli, printre care și mazărea, participă activ la scăderea nivelului de colesterol din corp. Raportându-ne la aceeași cantitate standard de 100 grame, mai putem spune că mazărea asigură 67 % din necesarul de vitamina C. Legumele care au acest constituent ajută organismul să-și dezvolte capacitatea de apărare împotriva agenților infecțioși și a radicalilor liberi. Boabele proaspete sunt o sursă excelentă de acid folic, o altă substanță de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. 100 grame de mazăre verde asigură unui adult 16 % din necesarul zilnic de folati. Mazărea este o plantă cu un ritm anual de creștere accelerat. Se dezvoltă bine în sol nisipos, bine drenat, cu umiditate adecvată și în condiții meteorologice specifice.
Recomandare: Mazărea se poate consuma atât în stare verde (fragedă) cât și uscată, însă cu moderație pentru că elementele sale sunt concentrate.