Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Profesorii, siliţi la muncă patriotică


În anul școlar 2011 – 2012, profesorii vor fi obligați să muncească mai mult, ba chiar să efectueze ore suplimentare de pregătire cu elevii care sunt în clasele terminale și urmează a susține examene. Aceasta este o primă măsură adoptată de Ministerul Educației, după un examen de Bacalaureat care s-a dovedit a fi cel mai slab din întreaga-i istorie. De asemenea, pregătirea Examenului de Evaluare Națională, dar și a Bacalaureatului au căzut tot în sarcina profesorilor. Nu înseamnă însă că dacă vor munci mai mult, vor fi și remunerați pe măsură. Din contră, vor presta muncă patriotică!

Ministerul Educației pro-pune profesorilor ca în anul școlar 2011 – 2012 să muncească mai mult și să parcurgă toată materia, astfel încât să nu mai apară pro-bleme din acest punct de vedere. Potrivit unei adrese în acest sens, primită de la Mi-nisterul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, celor din conducerea Inspectoratului Åžcolar li se pune în vedere foarte clar prioritățile pentru acest an școlar, având în vedere rezultatele foarte slabe obținute de elevi la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Astfel, în conformitate cu ordinul Ministrului 4292 din 24 mai 2011 privind structura anului școlar 2011 – 2012, cadrele didactice din învățământul gimnazial vor planifica activitatea claselor a VIII-a astfel încât să se rea-lizeze parcurgerea integrală a programelor școlare. Pentru perioada 18 – 22 iunie 2012, conducerile unităților de învățământ gimnazial vor atribui cadrelor didactice care predau la clasa a VIII-a, în completarea numărului de ore diminuat prin încheierea cursurilor la aceste clase, sarcini de lucru specifice sfârșitului de an școlar, pregătirii Eva-luării Naționale, precum și admiterii în clasa a IX-a. Foarte important este că profesorii ar putea fi nevoiți să efectueze pregătire suplimentară pentru elevii care urmează să susțină examenele naționale, evident fără a fi renumerați la salariu. Nici profesorii de liceu nu au scăpat de muncă multă. Ministerul le propune acestora să facă tot posibilul pentru a parcurge integral materia cu elevii. De asemenea, profesorii care predau în licee cu filieră tehnologică trebuie la rândul lor să parcurgă integral programa școlară respectând totodată și stagiul de practică. Astfel, elevii au alocate patru săptămâni de practică pe care vor trebui numaidecât să o efectueze.  Chiar dacă sunt nemulțumiți de felul cum sunt tratați de către Minister, profesorii acceptă să muncească în plus pentru a nu scădea prestigiul școlii și performanțele elevilor. „Sunt nemulțumit de veniturile pe care le obțin dar ținând seama că în joc este prestigiul școlii, destinul unor elevi cărora societatea le oferă foarte puțin eu perso-nal sunt dispus să fac asemenea ore. Faptul că sunt nemulțumit de sistem nu trebuie să afecteze performanțele elevilor” a declarat Valentin Dogaru  profesor de filosofie al Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud.

Calendarul pentru susținerea competențelor lingvistice deja stabilit

Elevii care vor susține examenul de Bacalaureat în sesiunea din vara anului 2012 trebuie să știe că probele pentru susținerea competențelor lingvistice de comunicare în limba română, după caz limba maternă, și proba de testare a competențelor într-o limbă de circulație internațională se vor susține în intervalul 11 – 27 iunie. De asemenea, profesorii vor trebui să acorde o mai mare atenție elevilor de clasa a XII-a și clasa a XIII-a și vor trebui să efectueze ore suplimentare de pregătire. Profesorii care predau la clasele terminale de liceu vor primi, în completarea catedrelor, atribuțiuni suplimentare. Aceștia vor avea sarcini precise în pregătirea exa-menului de Bacalaureat și totodată, vor face toate pregătirile pentru admiterea elevilor în clasa a IX-a. Astfel, cadrele didactice al căror program este diminuat în urma încheierii cursurilor claselor terminale nicidecum nu vor lua pauză de la muncă, ba dimpotrivă, se vor implica în desfășurarea probelor de evaluare a competențelor lingvistice. De asemenea, profesorii vor fi implicați în organizarea și desfășurarea probelor de aptitudini și a probei de verificare a cunoștințelor de limbi moderne, prevăzute în calendarul admiterii în clasa a IX-a.

Toată materia predată într-un singur semestru

De departe însă, cea mai grea misiune o au profesorii care predau în unitățile de învățământ profesional și tehnic, la clasele de completare – forma de învățământ seral. Aceștia vor trebui să termine cu predarea materiei într-un singur semestru. ,,Cadrele didactice din unitățile de învățământ profesional și tehnic vor planifica activitatea claselor din anul de completare – forma de învățământ seral, astfel încât să se realizeze parcurgerea integrală a programei școlare pe parcursul semestrului I. În conformitate cu prevederile Ordonanței Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului 4292 din 24 mai 2011 privind structura anului școlar 2011 – 2012, calculul normei anuale pentru cadrele didactice care predau la clasele din învățământul profesional și tehnic se face pentru 36 săptămâni. Pentru cadrele didactice care predau la clasele terminale, se consideră că acti-vitățile desfășurate în conformitate cu prevederile prezentei note, în completarea orelor de predare diminuate în urma încheierii cursurilor claselor terminale, fac parte din norma didactică”, se precizează în nota trimisă Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?