Unele flori sunt nu numai frumoase, dar și bune de mâncat. Acestea sunt consumate din timpuri mai vechi. Încă există reticențe la unele persoane care dacă văd un fel de mâncare ornamentat cu flori proaspete nu știu dacă să mănânce sau nu și decorul. Există câteva flori care pot fi consumate atât proaspete cât și gătite. În comerț este destul de greu să le găsești, dar se pot cultiva în propria grădină. Înainte de orice fiți atenți când le culegeți, fiți convinși sută la sută că le cunoașteți și sunt bune de mâncat. De asemenea nu mâncați florile care au fost tratate cu pesticide sau nu sunt incluse în lista florilor consumabile și în niciun caz pe cele de pe marginea drumului.
Cele mai multe liste cu astfel de flori se referă în special la petalele lor, deci îndepărtați staminele și pistilul. Gustul și mirosul florilor bune de mâncat diferă de la un sezon la altul. Cel mai bine este să le culegeți dimineața, pe răcoare. Dacă nu le utilizați imediat atunci taiați-le cu codițe și țineți-le în apă. Le puteți păstra și în prosoape de hârtie la congelator. În continuare vă oferim o listă cu florile consumabile pe care le puteți crește în grădina de legume sau pe cea de flori. Limba mielului sau boranta roșie are un miros și o aromă asemănătoare castravetelui. Florile sale albastre se folosesc la salate sau pentru ornarea mâncării gătite. Calendula sau gălbenelele poate fi folosită ca substitut pentru șofran. Petalele ei se folosesc la mâncăruri gătite în special soteuri, colorând frumos totul în galben sau portocaliu.
Păpădia este foarte răspândită și cunoscută, florile ei fiind foarte bune când sunt tinere și proaspete. În străinătate este la modă vinul de păpădie.
Zorelele de asemenea se folosesc la mâncăruri. Crăițele au o aromă de lămâie deși nu miros ca acestea.
Multe din florile plantelor aromatice folosite în bucătărie sunt la fel de bune în pregătirea diferitelor feluri de mâncare. Astfel usturoiul, busuiocul, mărarul mai ales uscat, arpagicul, chimenul dulce etc. au flori care fac atractivă mâncarea și îmbogățesc aroma plantei. Majoritatea sunt folosite uscate pentru conservarea legumelor. Condurul doamnei sau călțunașul este ideal pentru salate dar și ca infuzie în oțet sau votcă. Florile de bostan sunt delicioase în mâncarea de legume în care există evident și dovlecei.
Întreaga floare de la panseluță este consumabilă. Are o aroma fină de mentă. Sunt utilizate în special pentru ornarea prajiturilor.
Din aceste flori puteți să faceți și suc. În unele țări se amestecă florile strivite cu brânză și se prăjesc. Multe din aceste plante sunt folosite în industria farmaceutica în prepararea unor tincturi sau alifii.