Focșănenii s-au bucurat abia aseară de apă caldă, după trei luni de apă caldă și căldură. Centrala ENET-ului a primit gaz, ieri, în jurul orei 15.00, iar caloriferele și apa caldă au fost dezmorțite abia spre seară. Chiar dacă deocamdată problema gazului a fost rezolvată, focșănenii ar putea să tremure la sfârșitul săptămânii dacă sumele încasate de ENET nu acoperă angajamentul de 500 de mii de lei. Primarul Decebal Bacinschi a refuzat să facă vreo declarație din cauza acuzelor nefondate la adresa sa.
Prima zi din săptămână a venit cu o veste bună atât pentru focșăneni cât și pentru ENET. Ieri seară a fost reluată furnizarea gazului, iar agentul termic și apa caldă au ajuns și în casele celor aproape 19.000 de abonați. Robinetele roșii nu au mai fost atinse din data de 11 iulie când, din cauza datoriilor și a necesității lucrărilor de modernizare a ENET, a fost sistată furnizarea de gaze naturale.
Ieri, în jurul orei 15.00, GDF Suez a deblocat robinetul de gaz, însă focșănenii au putut să facă primul duș fierbinte abia spre seară. „SC ENET SA Focșani comunică utilizatorilor că, începând de astăzi, 17 octombrie 2011, vor fi inițiate probele la cald în vederea demarării furnizării de energie termică pentru încălzirea imobilelor racordate la sistemul centralizat. Furnizarea apei calde de consum va fi reluată, cel mai probabil, mâine, 18 octombrie 2011, ora 06.00”, se arată într-un comunicat al fabricii de căldură.
Directorul ENET, Valter Popescu, a explicat că încălzirea volumului mare de apă necesită timp. „Nouă ne trebuie circa opt ore din momentul deblocării gazului pentru a ajunge la parametrii normali. Se încălzește volumul de apă rece din rețele și apa rece din instalațiile blocurilor, de la 10 grade până la 60-70 de grade”, ne-a declarat Valter Popescu. Directorul ENET se teme de avariile care ar putea să apară odată cu reluare furnizării. „Să vedem acum ce avarii apar, conducte care pot plesni și care vor trebui sudate. Abia mâine (n.r. azi) vom putea spune ce am făcut și cum merge”, a adăugat Popescu.
Vineri, gazul ar putea fi oprit din nou
Primarul Decebal Bacinschi nu a dorit să comenteze reluarea furnizării cu toate că s-a implicat activ pentru ca focșănenii să aibă apă caldă în aceste luni. Faptul că GDF Suez a acceptat reluarea gazului către ENET este și meritul edilului care a purtat negocieri strânse. Bacinschi susține că implicarea în acestă problemă nu i-a adus decât neplăceri. „Faptul că m-am implicat nu a fost decât să dau o mână de ajutor. Eu ar fi trebuit să cer Consiliului Local să-mi dea apă caldă și căldură. Eu sunt beneficiar în această problemă, nu e vina mea că au trecut trei luni și focșănenii nu au avut apă caldă. În acestă seară (n.r. ieri) vom da și căldură și apă caldă”, ne-a spus Bacinschi.
De vineri, focșănenii ar putea tremura din nou în case. Angajamentul ENET și al Primărie Focșani a fost ca, joi, GDF să primească 500 de lei în contul datoriei. Dacă acest teremen nu va fi respectat, gazul va fi oprit din nou. De asemenea, ENET s-a angajat să plătească 6 milioane de lei în perioada acestui sezon rece în mai multe tranșe, iar nerespectarea unui singur termen va duce la sistarea furnizării gazului. „În cazul nerespectării acestor termene riscăm ca furnizarea de gaz să fie din nou sistată, fapt care ar pune societatea noastră în imposibilitatea de a mai produce agent termic pentru apă caldă și încălzire”, a transmis Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET. Astfel, nu este exclus ca în toiul iernii să ne trezim în frig, cu niște calorifere pe post de suport de umbrelă. „Mai avem un prag joi până când trebuie să achităm cei 500 de mii de lei. Problema este că nu se încasează sume importante. Acolo unde sunt datorii mari nu vom mai relua furnizarea apei și a căldurii”, ne-a spus Popescu.
Căldură și apă la program
Căldura și apa caldă vor avea un program bine stabilit care va fi pus la punct după ce se vor stabiliza rețelele. „E obligatoriu să dăm căldură pentru că au fost înregistrate mai puțin de 10 grade trei zile consecutiv în intervalul 18.00-6.00. E vorba și despre școli, creșe și grădinițe unde trebuie să asigurăm un minim de temperatură”, spune directorul ENET. Fabrica de căldură mai are de încasat de la asociațiile de proprietari aproximativ 9 milioane de lei, bani care ar putea să rezolve situația pe loc. De asemenea, în lupta cu Guvernul, ENET-ul a mai pierdut și banii din subvenții. Sumele erau consistente și erau folosite pentru achitarea gazului.