Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ceaiuri din plante pentru răceală şi gripă


Dacă reușiți să vă dați seama de pericolul unei răceli încă din faza de început, înainte ca aceasta să pună stăpânire pe organismul dumneavoastră, vă va fi mult mai ușor să scăpați de ea. Dar cum, din diverse motive, nu toată lumea reușește să o stopeze de la primele semne, de multe ori este nevoie și de un drum la cabinetul medicului. Până a ajunge în cabinetele de specialitate aveți la îndemână câteva remedii naturiste, care să vă ajute să luptați împotriva acestor afecțiuni specifice sezonului rece. Cunoscute și uzuale sunt ceaiurile naturale din plante. Acestea trebuie băute ponderat, pe parcursul întregii zile și pe o perioadă de minim 4-5 zile. Trebuie să fie calde, nu fierbinți.  Plante cu efecte rapide pozitive în privința ameliorării stării de sănătate în cazul răcelilor și gripei sunt: teiul și socul (de la care se folosesc florile), busuiocul, sunătoarea, menta (utilizată în stările febrile asociate cu migrenele), măceșele, coacăzele, coada șoricelului (se utilizează mai ales florile). Cel mai cunoscut și mai des utilizat ceai, cu efecte sigure și imediate, este cel de flori de tei, cu lămâie și îndulcit cu o linguriță de miere. Sucul de lămâie, prin conținutul de vitamina C, contribuie în mod eficient la combaterea, dar și la prevenirea răcelii, prin creștere rezistenței organismului. Pentru stările febrile, asociate uneori cu tuse, se recomandă ceaiurile de flori de soc, măceșe sau ciuboțica cucului, ultima plantă, prin substanțele active conținute, având efect de decongestionare și eliberare a căilor respiratorii. Cimbrul și cimbrișorul sunt iarăși două plante extrem de benefice în cazul răcelilor și gripei. Se folosesc sub formă de ceaiuri și infuzii. Thimolul, substanța activă conținută de cimbrișor, acționează ca un antiseptic natural, fiind de ajutor împotriva virușilor. Când răceala se manifestă cu o tuse puternică primele plante la care trebuie să ne gândim pentru prepararea ceaiurilor sau infuziilor binefăcătoare sunt patlagina, coada șoricelului, mușețelul, menta, rozmarinul și mugurii de pin. Ca reguli complementare, atunci când ne tratăm cu aceste ceaiuri și infuzii din plante, trebuie să reținem:
-ceaiurile nu se vor bea nici reci, dar nici fierbinți; vor fi calde atât cât să le putem suporta;
-se vor folosi proaspete, imediat după ce au fost pregătite; substanțele active din plante își pierd efectul la scurt timp după preparare;
-nu se vor bea mai mult de 3 căni de ceai pe zi, iar cura/tratamentul cu ceaiuri nu va dura mai mult de 2 săptămâni;
-nu se vor neglija tratamentele medicamentoase prescrise de medic, acestea fiind primele care trebuie luate, în cazul în care au fost deja prescrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?