Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794
Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794

Caii şi vacile se fură direct de pe imaş


Hoții nu mai trudesc să scoată animalele vrâncenilor din grajduri, ci le fură direct de pe islaz. De la începutul anului și până în prezent, la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea au fost înregistrate 39 de furturi de animale. În cele mai multe dintre cazuri, proprietarii animalelor știau și cine sunt persoanele care le-au mânat caii sau vacile de la spate. Polițiștii spun că de cele mai multe ori, proprietarii sunt cei care facilitează dispariția animalelor prin faptul că le lasă pe acestea nesupravegheate pentru o perioadă foarte mare de timp.

Numărul vrâncenilor care și-au lăsat animalele pe islaz și nu le-au mai găsit nu este deloc mic. Hoții nu-și mai riscă pielea și fură animalele direct de pe islaz, unde unii dintre oameni le lasă nesupravegheate mai bine de 24 de ore, perioadă de timp care uneori, facilitează dispariția. Hoții preferă caii și vacile. Cel puțin asta reiese din statistica oferită de polițiștii din cadrul IPJ Vrancea. „De la începutul anului 2011 până în prezent la Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea au fost înregistrate un număr de 39 de furturi de animale, dintre care în 20 din sesizările făcute persoana vătămată cunoștea cine i-a sustras animalul, iar în 19 sesizări persoana vătămată nu cunoștea acest lucru.
Din totalul celor 39 de furturi de animale, 8 furturi sunt de bovine, 18 de cabaline și 13 de alte animale. Dintre cele 39 de furturi în mediul urban s-au comis 6, restul fiind comise în mediul rural.
Din analiza împrejurărilor în care părțile vătămate au reclamat furtul sau dispa-riția unor animale a rezultat faptul că în unele situații proprietarii animalelor lasă pentru o perioadă mai mare de 24 de ore animalele în locuri nesupravegheate, contribuind în acest mod la facilitarea săvârșirii infracțiunii”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, inspectorul Bogdan Toader.

Patru cai furați în aceeași zi

Într-o singură zi, hoții au furat patru cai. Pe data de 18 iulie, două persoane din Călimănești și-au dus animalele pe islaz, la păscut, iar pe seară, când au mers după ele, nu le-au mai găsit. Caii erau furați de mult, hoții profitând de faptul că proprietarii le-au lăsat nesupravegheate. În aceeași zi, un alt vrâncean a sunat la poliție și a anunțat faptul că un cunoscut i-a sustras doi cai pe care îi lăsase pe islaz la păscut. De obicei, dacă în urma cercetărilor se constată că animalele au fost lăsate supravegheate mai mult de 24 de ore, plângerile se soluționează cu neînceperea urmăririi penale deoarece prejudiciul a fost recuperat.

***

O altă sesizare cu privire la dispariția unui cal a fost pri-mită pe data de 15 iunie. Atunci, un bărbat din Jariștea sesiza faptul că două persoane din localitatea Găgești, tată și fiu, i-au luat calul care se afla pe imașul comunei Jariștea. Oamenii legii au întocmit dosar penal și efectuează cercetări. Chiar dacă numărul furturilor de animale nu este de neglijat, oamenii legii spun că aceste fapte sunt în scădere față de anul 2010.
„În cursul anului 2010 au fost destructurate grupuri de infractori care săvârșeau infracțiuni de acest gen, care au fost cercetați în stare de arest preventiv și ulterior condamnați. Situația operativă din acest moment cunoaște un trend descendent”, a adăugat inspectorul Bogdan Toader. 
Anul trecut, polițiștii vrânceni au reușit să destructuteze o rețea de hoți de animale, aceștia fiind prinși chiar în trafic cu vacile asupra lor. Aceștia au comis furturi după furturi atât în Vrancea cât și în județele limitrofe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?