Cutremurul de ieri dimineață a fost simțit de mulți pănceni. Datorită orei la care s-a produs, respectiv 5.40, cei mai mulți dintre ei au fost treziți din somn, motiv pentru care au intrat în panică. „În primul moment nici nu am realizat ce se întâmplă, doar că se mișca patul. Când mi-am dat seama că e cutremur, am intrat în panică și m-am repezit către tocul ușii de la cameră, dar între timp totul s-a liniștit. Am rămas doar cu sperietura”, ne-a spus Nicolița.
Alți pănceni ne-au declarat că deși mișcarea telurică nu i-a speriat prea mult, se tem de producerea unui cutremur de magnitudine mai mare. „Eu am prins și cutremurele mari, cele din 1977, 1986 și 1990. M-au speriat mai mult decât cel de acum, deoarece, la vremea respectivă, locuiam la bloc și acolo un cutremur se simte altfel decât la casă, unde stau acum. Sigur că l-am simțit și pe cel de azi (ieri, n.r.), dar mă trezisem de vreo jumătate de oră, așa că mi-a fost ușor să ies în curte. Mă bucur că și de data asta a fost un cutremur mic, dar mi-e teamă să nu ne aștepte unul foarte mare, pentru că nu putem ști ce urmări ar putea avea”, ne-a spus și Ioan, un pensionar de 69 de ani.
Clădiri șubrede, dar fără „bulină roșie”
Seismul a readus în atenție și pro-blema rezistenței clădirilor din Panciu în cazul producerii unui cutremur de mare magnitudine. Deși, în ultimii ani, autoritățile au identificat mai multe imobile, mare parte dintre ele construite înainte de 1990, care ar putea prezenta risc de avariere în eventualitatea unui cutremur major, acestea nu au fost marcate cu „bulină roșie” și nici nu au beneficiat de lucrări de consolidare seismică, pentru că proprietarii nu au bani pentru o asemenea investiție. „Eu aș fi de acord cu astfel de lucrări, dar de unde bani? Åi-apoi, unde să mă duc cât timp durează ele, pentru că, din câte am auzit de la televizor, nimeni nu poate locui în imobil în perioada în care blocul e consolidat seismic”, ne-a declarat proprietarul unui apartament de pe strada Nicolae Titulescu.
Interzis la modificările din apartamente
Totuși, pentru a preveni orice incident provocat de un cutemur de mare intensitate, autoritățile locale le-au interzis proprietarilor, cu mai mult timp în urmă, efectuarea oricăror modificări la structura apartamentelor. La începutul acestui an, primarul Ion Petre declara public, într-o ședință de Consiliu Local, că toate modernizările din locuințele de la bloc se vor putea realiza numai cu avizul comisiei de specialitate constituite în cadrul acestuia. „Înainte de trece la modificări majore în locuințe, oamenii trebuie să vină, mai întâi, la Primărie, pentru a obține autorizație în acest sens”, a spus atunci Ion Petre. El a adăugat că, în cazul în care nu vor respecta această condiție, cetățenii riscă nu numai amenzi, ci ar putea fi obligați să refacă, pe cheltuială proprie, structura afectată. Precizarea a fost făcută în contextul în care, la fel ca și acum, Vrancea fusese zguduită de mai multe cutremure într-un timp relativ scurt. Cu acel prilej, edilii încercau, încă o dată, să atragă atenția populației asupra riscului la care se supune dacă nu va renunța la reamenajarea apartamentelor prin eliminarea unor pereți care fac parte din structura de rezistență a blocurilor.