Cu o mare varietate de acțiuni te-rapeutice, dovedindu-și competentele nu numai în tratamentele naturiste sau nutriționiste, ginsengul este o plantă considerată de multă lume un adevărat elixir al vieții. Planta „minune” ginseng a fost și este respectată în istoria Chinei pentru sănătatea oferită și forma rădăcinii, care seamănă cu un om în miniatură. Numele său este derivat din cuvântul chinezesc „renshen” care înseamnă „rădăcină de om” sau „rădăcina vieții”. Totodată, denumirea de ginseng provine din chinezescul „gin” care înseamnă „uman” și „seng” care înseamnă „esență”. Potrivit specialiștilor, ginsengul de proveniență chineză și coreeană (Panax quinquefolius) este un tonifiant al întregului organism. Ginsengul, originar din Asia de Est, Siberia și America de Nord, este o plantă perenă, cunoscută și apreciată pentru proprietățile sale terapeutice ce au fost întrebuințate în medicina naturistă și cea convențională timp de mai bine de 5000 de ani. Începând din secolul al IX-lea, planta a fost introdusă în Europa de negustorii arabi cu un preț egal cu cel al aurului. După nouă secole, ginsengul este cel mai popular remediu natural împotriva răcelii, oboselii, gripei, afecțiunilor sistemului nervos și anemiei. Acesta a fost inițial utilizat pentru efectul fortifiant asupra sistemului imunitar și pentru puterea de a vindeca virozele și febra.
Ginsengul are în componență 12 bio-substanțe chimice active cunoscute sub numele de ginsenoizi. Această plantă mai conține și panaxan, o substanță care scade nivelul glicemiei și îmbunătățește efectul insulinei. Este tonic la nivelul sistemului cerebral, antioxidant, antiinflamator, antidepresiv, hipotensiv, scade nivelul colesterolului, crește puterea de concentrare și are un efect pozitiv asupra circulației sângelui, îmbunătățind totodată și funcțiile pulmonare. Mai mult, specialiștii susțin că poate revitaliza organismele slăbite, îi tonifică pe cei care lucrează într-un mediu solicitant și stimulează secreția de adrenalină. Consumul de ginseng este recomandat de medici și în perioadele de convalescență, deoarece acesta grăbește vindecarea.
Stimulând glandele endocrine, ginsengul mărește absorbția de minerale și vitamine în organism, fiind un tratament recomandat oricui, indiferent de vârstă.
Cantitatea compușilor activi este semnificativ mai mare în cazul în care rădăcina plantei este veche. În general, se consideră că planta ajunge la maturitate după 6 ani de viață. Planta este adesea utilizată și pentru tratarea răului de mare. Deoarece poate interacționa cu alte medicamente și poate provoca reacții adverse, înainte de a urma un tratament pe bază de ginseng consultați-vă medicul.