Părinții ar trebui să fie foarte atenți atunci când le pregătesc ghizdanele copiilor pentru a doua zi de școală. Ei trebuie să încerce pe cât posibil, să nu îl îngreuneze cu prea multe cărți și caiete, pentru că acest lucru ar putea avea consecințe nedorite asupra sănătății copiilor lor.
Medicii recomandă chiar ca ghizdanul, plin cu cărți și caiete, să nu depășească 3 kilograme, în cazul copiilor de clasele I – IV. Regula este valabilă și în cazul elevilor de gimnaziu, care se pot alege cu afecțiuni ale coloanei vertebrale dacă transportă în spate greutăți. Chiar dacă specialiștii insistă ca această recomandare să fie respectă, nu în toate cazurile acest lucru se și întâmplă. Cadrele didactice recunosc că nu de puține ori micuții transportă în spate, inutil, ma-nuale și caiete școlare ce nu le sunt necesare, iar greutatea unui ghiozdan depășește așadar greutatea indicată de medici. „Unele dintre manuale pe care le au copiii nu sunt foarte utile, astfel că unii dintre ei le cară inutil. La școală lucrăm după culegeri. Plus că manualele sunt prea mari ca și formă și nu conțin lucrurile esențiale. Când se tipăresc, ar trebui să se aibă în vedere situația din teren, însă nu se întâmplă astfel. O parte din vină o au și cei care confecționeză ghiozdanele, deoarece unele din ghiozdane cântăresc chiar și 2 kg goale”, a precizat o învățătoare.
Medicii spun că greutatea ghiozdanului unui elev, din clasele primare, nu trebuie să aibă mai mult de trei kilograme, indiferent de greutatea sau înălțimea copilului. „Cele mai multe probleme cu coloana vertebrală pe care le au copiii, sunt din cauza poziției în bancă. Greutatea ghiozdanului trebuie să fie în funcție de greutatea și înălțimea copilului. În zilele de azi, sunt elevi de clasa I care cântăresc fie 18, fie 30 de kilograme. Oricum, nu trebuie să fie mai greu de trei kilograme, iar ghiozdanul să aibă brațe duble, să stea pe ambii umeri ai copilului, ca să nu creeze dezechilibru. Referitor la poziția în bancă, care creează cele mai multe probleme, cum ar fi scolioza, micuții trebuie să stea cu spatele drept, nu cocoșați”, ne-a explicat medicul George Munteanu, șeful Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani. Pe lângă faptul că duc în spate ghiozdane ce ar putea fi grele chiar și pentru adulți, copiii se aleg cu afecțiuni ale coloanei și datorită poziției incomode din bancă. Toate astea nu fac altceva decât să le deformeze structura osoasă, care este în formare în cazul copiilor.