Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Piaţa Unirii, inaugurată astăzi


Lucrările la Piața Unirii vor fi inaugurate, astăzi, în cadrul unui eveniment organizat la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”.  Comparând cu peisajul anterior al Pieței, în prezent lucruri sunt total schimbate. Puțini știu cine a inițiat proiectul de refacere a Pieței Unirii și cum ar fi arătat aceasta. Timpul care a trecut de atunci demonstrează că actuala autoritate publică locală și-a îndeplinit atribuțiile cu privire la acest obiectiv de investiții.

Revitalizarea centrului istoric al Focșaniului nu este o preocupare recentă a Primăriei municipiului. Primul proiect care a propus soluții de intervenție în zonă datează din anul 1994 și urmărea refacerea pavimentului și delimitarea hotarului dintre fostele principate, Å¢ara Românească și Moldova. Dacă acel proiect ar fi avut succes, Piața Unirii ar fi avut paviment de culoare albastră care să simbolizeze trecerea râului Milcov prin centrul orașului, materiale care la vremea respectivă nu erau de găsit.
Ideea de a reface Piața Unirii și de a o reda circuitului public nu a fost abandonată. În 2004, administrația PSD a urgentat pregătirea și depunerea cererii de finanțare pentru proiectul care, acum, se apropie de finalizare. În următorul an, 2005, un specialist al Uniunii Europene a fost la Focșani și a consiliat aparatul primăriei în vederea stabilirii și definitivării corecte a obiectivelor. Tot atunci a fost depus proiectul la ADR Brăila. Pașii spre obținerea finanțării și implementarea proiectului se făceau cu rapiditate pentru a obține ajutor financiar de la Uniunea Europeană. În luna aprilie a anului 2005, Studiul de Fezabilitate al proiectului a fost aprobat în Consi-liul Local. În luna octombrie a anului 2005 focșănenii au fost de acord cu investiția. „S-au distribuit chestionare cu nouă întrebări referitoare la oportunitatea proiectului. Dintr-un total de 65 de chestionare completate, 62 sunt favorabile proiectului, iar trei nefavorabile”, se arată în istoricul proiectului.

Proiectul a obținut peste 105 puncte

Proiectul de recalificare urbană a fost selectat la nivel național la po-ziția 34 din lista de 142 de proiecte cu un punctaj de 105,89 de puncte. Autorizația de construire a fost eli-berată în decembrie 2007, iar Contractul de execuție a fost semnat direct de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Locuinței și constructor,  Asociația SC Unicom SA Galați – SC Dedal Bahamat SRL Galați, pentru suma de 7.915.889,35 Euro, fără TVA, cota de participare din bugetul local fiind de 686.876,39 Lei. Abia la începutul anului 2008 a fost semnat contractul de execuție și a fost stabilită o durată inițială de 18 luni. În luna mai 2008 a fost emis ordinul de începere al lucrărilor. Teoretic, obiectivul de investiții ar fi trebuit finalizat în data de 21 noiembrie 2009. La acestă dată a fost prelungită perioada lucrărilor până la 30 iunie 2010 după care până la 22 septembrie 2010 și în final până la 31 mai 2011. Acesta din urmă este și data oficială de finalizare a investiției la care a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) un răgaz de trei luni pentru recepția finală. Pro-blemele pentru care lucrările au întârziat au fost din cauza constructorilor care au cerut termene suplimentare, din cauza intemperiilor și, nu în ultimul rând, din cauza întârzierilor la plată ale MDRT. Cu toate că Primăria Focșani a avut ca-litate în acest proiect doar de beneficiar, nefind vinovată de întârzierile succesive, doar implicarea activă a primarului Decebal Bacinschi a permis ca astăzi să se poată face o inaugurare a lucrărilor din centrul orașului. După toată această evoluție a proiectului, Bacinschi, de meserie inginer în construcții, ne-a declarat că este mulțumit de noua înfățișare a Pieței Unirii și a Grădinii Publice a Focșaniului. „A ieșit o treabă foarte frumoasă. Nu există un obiectiv care să îmi placă în mod special. Toată investiția se completează și arată foarte bine”, ne-a declarat primarul.

Primăria a finanțat lucrările suplimentare

Pe parcursul derulării proiectului au apărut o serie de modificări menite să se sincronizeze cu noile cerințe, dar și renunțări la unele ca-tegorii de lucrări. Astfel, la Ateneul Popular a fost necesară intervenția la lucrările de finisaje și la instalațiile electrice și sanitare. Mobilierul garderobei beneficiază de cuiere noi din lemn de brad, iar tejgheaua actorilor din garderobă a fost înlocuită. „În urma acestor modificări rezultă o creștere a costurilor de 2.180 de euro. După verificare și aprobarea detaliilor de execuție au rezultat cantități suplimentare la instalațiile electrice în valoare de 3.208 euro, la instalațiile de ventilație de 986 de euro, iar la instalațiile sanitare de 941 euro”, se arată în memoriul justificativ al lucrărilor.
De asemenea, la Cinematograful Balada a fost nevoie de consolidarea și supraînălțarea scenei existente, lucrări ce au suplimentat costul cu 10.492 de euro. Tot la Cinematograf a fost nevoie de parapeți din tablă zincată pentru întârzierea propagării focului și a fumului între etaje și pentru asigurarea etanșeității la foc. Suma suplimentară rezultată în urma acestor lucrări a fost de 3.505 de euro.
La Centrul Meșteșugăresc suma a fost suplimentată cu 13.392 de euro pentru „finisarea extradosului bolților și placarea timpanelor cu cărămidă Klinker rostuită cu mortar de rost impermeabil și fără săruri dizolvate”. Totodată, suplimentări au fost făcute și la exterior pentru cele două fântâni din Piața Unirii, la parcajul de lângă parc și la iluminatul exterior care au costat 11.406 de euro.
Ultimele pe lista din memoriul justificativ întocmită de firma de consultanță Inocsa au fost rețelele de canalizare. Aici a fost nevoie de înlocuirea unor țevi pentru rețeaua de canalizare menajeră și pluvială și construirea de cămine de vizitare aferente rețelei de canalizare. Suma suplimentară care rezultă în urma acestor modificări la rețeaua de canalizare a fost de 54.679 euro. Cheltuieli neeligibile au fost rea-lizate și pentru amenajare infrastructură drum pentru trasee rețele electrice în valoare de 756.858 euro, pentru amenajare infrastructură de comunicații în valoare de 200,482 de euro, detalii și coordonare tehnică proiect 57.576 de euro și deviere rețele electrice subterane în zona Hotelului Unirea și rețele gaze din grădina publică în valoare de 41.170 de euro. Toate cheltuielile neeligibile însumează un cuantum de aproximativ 2,4 milioane de euro.

Investiție de 10 milioane euro

Piața Unirii măsoară în prezent 12.889 de metri pătrați în care se include piața propriu-zisă, bulevardul și clădirile din piață. Intervenția în Piața Unirii a urmărit maximizarea spațiului liber în zona centrală, drept pentru care au fost desființate câteva jardiniere, mobilierul urban a fost înlocuit, iar gardul de protecție dintre carosabil și zona pietonală a fost îndepărtat. Zona arheologică măsoară 4.073 de metri pătrați în care sunt incluse muzeul, zona de expunere, biserica și curtea și chiliile. „Spațiile chi-liilor vor fi puse în valoare prin înălțarea zidurilor din cărămidă aparentă până la nivelul Pieței (1,5 metri) și acoperirea lor cu dale de protecție din piatră”, se arată în memoriul tehnic. Zona centrului meșteșugăresc măsoară 901 metri pătrați. Această zonă a fost creată pentru a găzdui permanent un grup de artiști populari din zona Vrancei care să poată promova creațiile locale. Este construit dintr-un grup de patru ateliere, opt spații comerciale și un centru de informare. Cinematograful Balada are o suprafață construită de 952 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 1.147 de metri pătrați. Aici s-a lucrat pentru ridicarea gradului de confort interior, dar și la transformarea exteriorului. Ateneul Popular are o suprafață de 1.660 de metri pătrați la care s-a lucrat pentru crearea unui spațiu suplimentar de întâlniri permanent în sala mică, dar și la amenajarea interioară și exterioară și sporirea confortului. Parcarea din fața Casei de Cultură a Sindicatelor se întinde pe o suprafață de 3.191 de metri pătrați și va fi dotată cu parcometre pentru cele 107 locuri de parcare estimate. De asemenea, parcarea din spatele Hotelului Unirea măsoară 2.842 de metri pătrați și este destinată parcării a 86 de autovehicule. Grădina Publică, inclusiv Centrul Meșteșugăresc, măsoară 18.467 de metri pătrați. Ea a fost inaugurată pentru prima dată în anul 1873 pe locul grădinilor Mănăstirii „Sfântul Ioan”, iar acum îmbogățește patrimoniul verde al orașului. La finalul tuturor lucrărilor, obiectivul de investiții va avea o valoare totală de 10.346.809 de euro.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?