Dispărută în prezent din mediul natural care i-a dat naștere, tuberoza (Polianthes tuberosa) este o plantă perenă din familia Agavaceae, cunoscută vechilor civilizații ale lumii pentru proprietățile sale magice și curative. Tuberoza este consacrată în mitologia și cultura indiană, fiind folosită în diferite ritualuri tradiționale, precum este de pildă nunta. Numele său științific relevă culoarea pură a florilor și totodată face aluzie la sistemul interesant de rădăcini pe care îl deține. În afară de numele standard oferit de botaniști relativ recent, planta a fost cunoscută pe alte meridiane și ca „regina nopții” sau ca „parfum de noapte”.
Originară de pe meleagurile însorite ale Mexicului, tuberoza nu a întâmpinat dificultăți în a se adapta noilor condiții din Europa în măsura în care i-au fost respectate puținele cerințe. În condițiile oferite de climatul țării noastre, florile se pot dezvolta în afara locuinței, din primăvară până toamna târziu. Parfumul lor este mai puțin intens pe parcursul zilei și se intensifică odată cu sosirea nopții.
Spre deosebire de alte plante care își pierd parfumul odată ce le-a fost tăiată tulpina, tuberozele continuă să îmbie simțurile cu aceeași intensitate mult timp după ce au fost așezate în glastră. Din acest motiv, este una dintre cele mai apreciate și utilizate flori în decorațiunile florale ale sezonului pe care îl traversăm.
Când sunt plantate afară, tuberozele au nevoie de o poziție care să le ofere lumină și căldură pentru cât mai mult timp de-a lungul zilei și de un sol bine drenat, îmbogățit în prealabil cu substanțe nutritive (compost). În principiu, bulbii trebuie plantați la o adâncime de 8-10 cm și la 15-20 cm unul de celălalt, urmând a fi udați din abundență până la apariția primilor muguri. În zonele cu ierni aspre, bulbii vor fi plantați în containere și ținuți într-o cameră luminoasă și bine încălzită.
Uleiurile esențiale extrase din tuberoză sunt considerate benefice pentru organismul uman, dovedindu-se capabile să inducă pacea și să stimuleze creativitatea. Industria parfumurilor a profitat de mirosul suav al florilor, dând naștere unora dintre cele mai fine și apreciate produse.