Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Cinci ONG-uri au creat ‘Coaliţia 2012 pentru alegeri corecte’


Un grup de cinci ONG-uri – Transparency International România, Centrul de Resurse Juridice, Aso-ciația ProDemocrația și Active Watch Agenția de Monitorizare a Presei – a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, formarea Coaliției 2012 pentru alegeri corecte, platformă a societății civile care-și propune monitorizare participativă, începând din acest an, a procesului electoral din România.
Între alte elemente cuprinse în proiect se regăsește și lansarea platformei web www.alegericorecte.ro, site care va oferi, între altele, și posibilitatea pentru cetățeni să sesizeze orice fel de nereguli privitoare la procesul electoral.

‘Am creat o alianță de organizații care să urmărească procesul electoral și asta am gândit să se întîmple de acum, pentru că febra electorală poate fi observată. Actorii politici sunt tot mai activi și apar inițiative legislative relevante pentru ceea ce s-ar putea întâmpla în anul viitor. Suntem cinci organizații, asta este premiera față de forma precedentă a alianței care a existat și în precedentul episod electoral’ , a declarat Mircea Toma, președintele Active Watch.
El a precizat că, pe lângă Transparency International România, Centrul de Resurse Juridice, Asociația ProDemocrația și Active Watch și Agenția de Monitorizare a Presei, în cadrul Coaliției 2012 pentru alegeri corecte se regăsește și organizația RomaniCris.

Cristian Pârvulescu, președintele ProDemocrația, a punctat faptul că, spre deosebire de alianța precedentă, Alianța pentru Statul de Drept, care funcționa doar pentru observarea alegerilor, de data aceasta proiectul se regăsește în formula unei coaliții care își propune să monitorizeze procesul electoral cu un an înainte, pornind de la Codul de bune practici în materie electorală adoptat de Comisia de la Veneția în octombrie 2002, cod valabil pentru toate statele UE.
Pârvulescu a subliniat că perioada pe care o traversăm este una de criză economică dură care afectează foarte grav democrația peste tot, nu doar în România.

‘În România, unde instituțiile sunt slăbite și unde politicile de austeritate au consecințe sociale grave, riscurile democratice sunt mai mari decât în alte părți. Totodată, discuțiile despre fraudarea alegerilor au făcut ca marea majoritate a opiniei publice românești, aproximativ 80% dintre români, să considere că alegerile sunt fraudate. În aceste condiții, legitimitatea guvernării este pusă sub semnul întrebării, a oricărei guvernări. Iată de ce credem că trebuie să începem efortul din acest moment și acest efort nu va consta doar din monitorizare a campaniei electorale, ci în încercarea organizațiilor prezente aici de a influența inclusiv procesul legislativ și procesul de administrare a alegerilor’, a mai spus liderul ProDemocrația.

Pe de altă parte, a mai spus Pârvulescu, un lucru obligatoriu pentru a avea alegeri democratice este ca asupra acestor alegeri să existe un larg consens, atât din partea forțelor politice, cât și a forțelor sociale. ‘Noi înțelegem că la ora actuală nu există un asemenea consens. Åži atunci ceea ce încercăm să propunem este o modalitate prin care să realizeze un mecanism comun, partide politice și societate civilă de monitorizare a alegerilor și în special a evenimentelor electorale care ies din cadrul legal’, a precizat Cristian Pârvulescu.

Concret, el a menționat, între propunerile aflate pe agenda Coa-liției, o modificare a legislației electorale astfel încât cadourile electorale să fie interzise. ‘Situațiile care s-au petrecut, inclusiv la alegerile parțiale din acest an și care au dat naștere la nenumărate comentarii nu trebuie să se mai repete. Este vital pentru democrația românească să nu se mai întâmple așa ceva’, a mai afirmat Cristian Pârvulescu.

El s-a referit și la faptul că monitorizarea procesului electoral va fi una interactivă prin intermediul site-ului www.alegericorecte.ro.

Din datele prezentate de președintele ProDemocrația și de reprezentanții celorlalte ONG-uri – Mircea Toma, Marian Mandache, Georgiana Iogulescu și Victor Alistar – ProDemocrația se va ocupa de mo-nitorizarea campaniei și de observarea alegerilor, Agenția de Monitorizare a Presei se va ocupa de mo-nitorizarea presei naționale și locale, RomaniCris va sprijini Coaliția în campaniile de stimulare a prezenței la vot a romilor, dar și pe partea de informare a romilor în ceea ce privește riscurile pe care le presupune fraudarea alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?