Hipotiroidismul este cea mai comună disfuncție a glandei tiroide și cel mai des ea este întâlnită la femei și bătrâni. Potrivit studiilor epidemiologice efectuate asupra populației din anumite regiuni ale lumii soia nu este un aliment recomandat pentru cei care au această afecțiune.
Consumul în exces de soia, conform specialiștilor citați de Home Remedies, poate să încetinească activitatea glandei tiroide. Dacă activitatea acesteia încetinește, nivelul TSH crește și producția hormonilor T3 și T4 va fi mai înceată.
Anumite substanțe conținute de soia inhiba asimilarea iodului din alimente și provoacă disfuncții ale glandei tiroide în cazul în care consumul depășește limită zilnică recomandată care diferă de la persoană la persoană în funcție de greutate, vârstă și alți factori.
De asemenea cercetătorii au demonstrat că bebelușii care au fost hrăniți cu mâncare ce are în componența un nivel ridicat de soia riscă să aibă în tinerețe boli autoimune precum Hashimoto sau Graves.
În general femeile sunt cel mai des predispuse la afecțiuni ale glandei tiroide, însă cu un consum moderat de soie și cu ocolirea altor factori nocivi care provoacă disfuncții ale glandei tiroide pot fi ocolite neplăcerile.
Un alt factor ce adaugă soia pe lista alimentelor nu prea bune pentru organism, în cazul în care suferiți de hipotiroidism, este cel al mutațiilor genetice.
Culturile de soia modificate genetic precum și alte legume și fructe modificate genetic sunt dăunătoare organismului și ar trebui evitate.