La Åcoala nr.1 din Mărășești, nu toți elevii au primit manualele școlare la timp, deși reglementările în vigoare prevăd clar acest lucru. Un băiețel de clasa a II-a a fost nevoit să aștepte două săptămâni până să vadă și el ce culoare au manualele. Învățătoarea care l-a sărit de pe listă susține că nu își dă seama cum a fost posibil să uite să-I dea copilului manualele. Însă, tot ea spune că l-a lăsat pe copil să mai aștepte pentru că la început de an școlar manualele nu sunt necesare având în vedere că s-a făcut evaluarea materiei studiate în clasa I.
Mama unui elev de clasa a II-a de la Åcoala nr.1 din Mărășești susține că al ei copil a fost nedreptățit de învățătoare, care nu i-a dat la timp manualele școlare. Zambilica Guzu spune că deși anul școlar 2011 – 2012 a început de două săptămâni, copilul ei, Cristinel, a intrat în posesia manualelor abia ieri. Din întâmplare, învățătoarea Săndina Olteanu a constatat ieri, că băiatul nu avea după ce învăța.
Zambilica Guzu consideră că fiul său a fost umilit de învățătoare, având în vedere că ceilalți copii din clasă erau mândri că au primit manuale, mai ales că băiatul a trebuit să împrumute manuale pentru a avea după ce învăța. Femeia susține că învățătoarea are și pretenții absurde, pe care ea, o femeie săracă, nu i le poate sa-tisface. Una dintre pretenții este achiziționarea de culegeri de matematică scumpe. În opinia femeii, cineva trebuie să ia măsuri în acest caz. „Eu nu am știut că al meu copil nu are manuale până când am vrut să-l pun să citească. Atunci, el mi-a spus că nu are manuale. Astfel, am mai împrumutat de la vecini, dar acelui copil îi mai dădeam câte un leu, ca să îmi dea cartea lui. Când am venit la școală, mi-a spus doamna învățătoare că trebuie să cumpăr și două culegeri, iar dacă nu le cumpăr, va trebui să îl mute pe copil mai în spate, ca să nu îi încurce pe ceilalți elevi. Acum, când am văzut că băiatul meu nu are manualele, m-am hotărât să spun, să se facă ceva. Sper să nu aibă acum copilul pro-bleme tot anul din cauza asta! Copiii părinților care nu răspund la cererile dânsei sunt un pic mai marginalizați. Mă enervează faptul că aproape ni se impune nouă, părinților, să cumpărăm culegeri, iar copiii nu au nici măcar manualele care sunt gratuite din partea statului. Mai că nu voia să mai meargă la școală copilul din cauză că nu avea manuale. Eu nu am bani să cumpăr acele culegeri”, spune Zambilica Guzu.
Învățătoarea a „uitat” doar de unii elevi
Chiar dacă acuzele ce îi sunt aduse sunt grave, învățătoarea Săndina Olteanu se scuză și susține că… a omis. Mai mult, femeia spune că nu doar Cristinel a fost uitat, ci și alți elevi, care au lipsit de la școală în ziua în care s-au împărțit manualele. Săndina Olteanu susține că în această perioadă manualele școlare nu sunt vitale elevilor, care în primele două săptămâni au recapitulat materia parcursă anul trecut. Cât privește obligativitatea cumpărării de culegeri, învățătoarea dă asigurări că acestea nu sunt obligatorii, ci doar i le-a recomandat mamei pentru că a remarcat la Cristinel o aplecare către carte și învățătură. „Timp de două săptămâni am avut evaluare și nu am considerat oportun să le dau manualele, pentru că noi nu lucram de pe ele. Copiii au cerut manualele mai repede și le-am dat. În ziua în care le-am dat, Cristinel a lipsit. A doua zi, când a venit, am uitat să i le dau. Au mai fost și alți copii care au lipsit și au primit mai târziu manualele. Nu am făcut cu nici o intenție asta. M-am bazat pe faptul că ei o să îmi spună că nu am. Copiii au tendința de a aduce în spate tot ce le dai și am spus să nu le mai care degaba la școală, să le dau atunci când au nevoie de ele. Am spus că dacă nu le folosim pentru ce să le dau? Într-adevăr am prezentat la clasă două culegeri. Cine dorește să le cumpere bine, cine nu, nu. Am recomandat aceste culegeri unor copii mai buni, pentru că manualul este așa cum este și am recomandat și doamnei pentru că al ei copil este unul dintre cei buni”, a spus Săndina Olteanu.
Directorul ia apărarea învățătoarei
La rândul său, directorul Åcolii nr.1 din Mărășești, Virginica Costea, este de părere că pe marginea acestui subiect se exagerează prea mult. „Manualele ar fi trebuit să i se dea din prima zi de școală, dar doamna învățătoare a considerat, probabil, că dacă nu îi folosesc, să le repatizeze mai târ-ziu. Doamna nu a avut antecedente și este un cadru didactic model, care s-a înscris la gradul didactic I”, a declarat Virginica Costea, directorul Åcolii nr.1 din Mărășești.
În toată această neînțelegere, cu argumente mai mult sau mai puțin credibile oferite de adulți, Cristinel este cel mai dezavantajat. Băiatul spune că și-ar fi dorit să primească ma-nualele la timp, ca toți ceilalți colegi, pentru a nu mai fi nevoit să împrumute de la alți copii. „Astăzi (ieri – n.r.), am primit manualele de la școală. Ceilalți colegi au avut mai dinainte. Ca să îmi fac temele, împrumutam de la colegul meu”, povestește Cristinel Guzu.