ENET vrea să înceapă furnizarea apei calde începând de săptămâna viitoare, a anunțat directorul Valter Popescu. Reluarea furnizării apei calde este întârziată de schimbarea a două magistrale amplasate pe terenul fostei fabrici de mobilă Mopaf. Directorul ENET îi avertizează pe focșăneni că, în această iarnă, centrala termică a orașului nu va funcționa pe păcură iar orice întârziere la plata facturilor restante va duce la sistarea furnizării de gaze și implicit a căldurii din apartamente.
Focșănenii ar putea avea apă caldă de săptămâna viitoare, dacă vor fi finalizate lucrările la magistralele care traversează terenul fostului Mopaf, unde urmează să fie construit un mall. Directorul ENET, Valter Popescu, a afirmat că schimbarea conductelor ar urma să fie fina-lizată până la sfârșitul acestei săptămâni astfel încât să poată începe umplerea rețelelor principale și secundare cu apă. El a explicat că ENET va funcționa pe gaze naturale, după ce s-a ajuns la un compromis cu cei de la GDF Suez. „Gazul va fi combustibilul pe care îl vom folosi în iarna care urmează”, a afirmat directorul ENET.
Aceasta înseamnă că focșănenii, atât cei care au contracte de facturare individuală cât și cei din cadrul asocia-țiilor de proprietari, trebuie să își plătească la timp facturile, astfel încât să nu se întârzie cu plata către furnizorul de gaze. Dacă se va ajunge în această situație, focșănenii vor răbda de frig deoarece ENET va demonta stația de păcură în această iarnă. Mai mult, prețul păcurii este foarte mare, costurile fiind duble decât dacă se folosesc gazele naturale pentru producerea gigacaloriei.
Prețul gazului scumpește gigacaloria
Focșănenii trebuie să se pregătească financiar pentru iarna care urmează deoarece prețul energiei este în creștere. Directorul Valter Popescu, a afirmat că la scumpirea energiei, datorată în principal prețului din ce în ce mai mare la gazele de import, se adaugă eliminarea subvențiilor la încălzire. Decizia guvernului condus de PDL a fost luată „abrupt, fără nicio pregătire necesară”. Pentru focșănenii racordați la ENET această înseamnă practic o dublare a facturilor la încălzire.
Directorul ENET speră că situația se va schimba după ce va fi funcțională noua centrală termică a orașului. Conform proiectului de modernizare, centrala ar trebui să fie funcțională până în 2013. „Noi sperăm că va asigura un preț suportabil la gigacalorie”, a afirmat directorul ENET. În paralel, au fost demarate procedurile pentru o centrală pe biomasă. Aceasta ar însemna o reducere cu aproape o treime a prețului la energia termică, respectiv 160-170 lei/gigacalorie, față de 270 lei în prezent.