Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Statul se dă la handicapaţi: permisul sau indemnizaţia


Persoanele cu dizabilități care au carnete de conducere pot rămâne fie pietoni, fie fără indemnizația de handicap, ca urmare a unui parteneriat încheiat în vederea punerii în aplicare a Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate printr-un Ordin al ministrului Sănătății. Astfel, șoferii cu handicap grav sau accentuat trebuie să se prezinte la Direcția pentru Protecția Persoanele Adulte cu Handicap (DPPAH) cu o adeverință de la medic, care să ateste că sunt apți să conducă autovehicole. Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, director adjunct al respectivei instituții, în această situație sunt 839 de persoane. „Am anunțat acești oameni să se prezinte la noi fie prin adrese fie prin cuponul de indemnizație. Deși au obligația, prin lege, să răspundă la toate solicitările noastre, numai vreo 300 au și venit. Unii au renunțat la carnet dar avem și vreo 50 care au renunțat la indemnizație… Celor care nu s-au prezentat am fost nevoiți să le suspendăm indemnizația”, a declarat Iulian Bulat.

Persoanele cu handicap care au și carnet de conducere s-au trezit, luna trecută, că nu mai primesc indemnizația cuvenită gradului în care sunt încadrați, lucru care i-a revoltat peste măsură. „Luna trecută nu am primit pensia de handicap! Am primit cuponul pe care scrie «prezentați-vă de urgență la DPPAH, camera 2, pentru incompatibilitate diagnostic – permis conducere. În caz contrar, sistare plată». Dar eu am permis din 1968, conduc în fiecare zi și până acum nu am avut nicio problemă! Sunt încadrat în gradul grav de handicap, dar am aparat auditiv și mă descurc foarte bine! Mi-am făcut audiogramă, am dus la Direcția pentru Persoanele cu Handicap cu adeverință că sunt apt pentru a conduce mașina… dar n-am înțeles: care-i legătura dintre nenorocita aia de pensie și permisul de conducere?! Asta-i discriminare!”, a spus un bărbat încadrat în gradul grav de handicap ca urmare a deficienței auditive pe care o are. Omul nu este singurul care s-a trezit în această situație. Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, directorul adjunct al DPPAH Vrancea, în județul nostru sunt 839 de oameni cu handicap care au și carnet de conducere. „Conform Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, fi-gurează în evidențele noastre aproximativ 8000 de persoane ce au afecțiuni din cauza cărora sunt în incompatibilitate să fie șoferi și am trimis lista cu aceștia la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere. Ni s-a comunicat că dintre aceștia, 839 au permis de conducere. Drept urmare, celor cărora le facem plăți prin bancă le-am trimit adrese prin care i-am înștiințat să se prezinte la DPPAH pentru lămurirea situației, iar ceilalți au fost anunțați prin cupon. Au venit la noi doar aproximativ 300, deși anunțul l-am trimis de trei ori”, a declarat Iulian Bulat, directorul adjunct al DPPAH Vrancea. Astfel, persoanelor cu handicap care au fost chemate și nu s-au prezentat la DPPAH pentru lămurirea situației le-a fost suspendată indemnizația, urmând ca aceasta să li se dea retroactiv, în funcție de opțiunea lor.

Ce s-a întâmplat

Contactată de reporterii noștri, Daniela Nicolaș, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea a explicat că instituția pe care o conduce nu a făcut decât să se conformeze legii. „A fost încheiat un protocol național între Ministerul Muncii și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehicolelor, și la nivel județean între DGASPC și Serviciul Public Comunitar Regim Permise, pentru punerea în aplicare a Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății nr.1162/2010. Normele precizează foarte clar diagnosticele care determină situațiile de incompatibilitate cu calitatea de conducător auto. Astfel, am înștiințat toate persoanele cu handicap nominalizate de poliție că se află în incompatibilitate cu calitatea de șofer, să se prezinte la DPPAH pentru a primi informațiile necesare rezolvării situației. Toți acești oameni trebuie să meargă la medicul de familie care să-i îndrume în sensul că handicapul dobândit sau înnăscut afectează sau nu calitatea de conducător auto. Trebuie să aducă adeverință că sunt apți să șofeze, conform prevede-rilor Normelor. Au fost cazuri care au renunțat la certifica-tul de handicap, cazuri în care oamenii au predat carnetul iar altora li s-a suspendat temporar din plată indemnizația până la clarificarea situației, întrucât au fost convocați și nu s-au prezentat”, a declarat Daniela Nicolaș, directorul general al DGASPC Vrancea.

Eventualii incompatibili, trimiși la Serviciul de Medicină Legală!

Reprezentanții Serviciului Poliției Rutiere spun, însă, că odată dobândit, permisul de conducere nu poate fi anulat așa, oricum. Astfel, ei susțin că un verdict de „Inapt” pus de medicul de familie nu este suficient pentru anularea documentului. „Mai multe persoane care figurează cu han-dicap stabilit de comisia de expertiză s-au prezentat la Serviciul Poliției Rutiere pentru a preda permisele de conducere în vederea anulării. Conform OUG 195/2002, Poliția Rutieră poate dispune anularea dreptului de a conduce numai în baza unui act medical emis de o instituție medicală abilitată, respectiv Serviciul de Medicină Legală Vrancea sau Institutul de Medicină Legală Iași. Persoanele care au venit la noi pentru a preda permisul de conducere au fost îndrumate la una din cele două unități menționate pentru a face dovada că suferă de anumite afecțiuni incompatibile cu șofatul. Abia după ce fac dovada permisul de condu-cere poate fi anulat”, a declarat comisarul șef Viorel Gheorghe, șeful Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
Numai că examinarea me-dicală la SML depășește bine 50 de lei, fără să mai punem la socoteală banii necesari transportului, în cazul în care persoana în cauză merge la IML Iași. Suma este semnificativă în condițiile în care cea mai consistentă indemnizație pentru handicap nu depășește 300 de lei. Åži în condițiile în care oamenii cu handicap nu au nicio vină că acum n-spe ani au obținut legal permis de conducere care acum, prin alte legi, le este luat! Totuși, dacă nu vor ca și această amărâtă de indemnizație să li se sisteze, trebuie să se conformeze prevederilor legislative amintite.

Hernia de disc și diabetul incompatibile cu șofatul

Pe lista afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto se află, spre exemplu: tumorile inoperabile din sfera genitală și a sânului; glaucomul; lipsa unui glob ocular; surditatea totală bilaterală; deficiența auditivă peste 50%, necorectabilă prin protezare auditivă; schizofrenia și tulburările de personalitate. De asemenea, suferinzii de hernie de disc netratată și diabeticii insulino-dependenți nu vor putea avea niciodată statutul de șoferi cu atestat profesional.
„Noi așteptăm să vină la sediul nostru toate persoanele cu handicap care au primit înștiințări, pentru lămurirea situației. Am avut până acum cam 50 de persoane care au renunțat la indemnizație, spunând că s-au recuperat. Cei care au venit cu adeve-rințe și au fost declarați apți ar trebui să îi trecem din nou prin comisia de expertiză…protocolul nu este prea clar… Oricum, noi îi rugăm pe toți să se prezinte la DPPAH, în strada Cuza Vodă nr.56. Cei cărora le-a fost suspendată indemnizația o vor primi retroactiv, odată cu lămurirea situației”, a concluzionat Iulian Bulat, directorul adjunct al DPPAH Vrancea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?