Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Hepatitele virale B şi C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual


Hepatitele virale B și C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual, în toată lumea, la nivel național incidența hepatitelor A și B fiind de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, cea a hepatitei virale C fiind mai scăzută, potrivit datelor prezentate la o conferință națională. Pacienți cu boli ale ficatului, suținători ai acestora, precum și cadre medicale din întreaga țară au participat la a treia ediție a Conferinței Naționale a Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), atrăgând atenția asupra lipsei de informație la nivelul populației, dar și asupra problemelor cu care se confruntă bolnavii. Printre concluziile conferinței, în urma observațiilor și argumentelor aduse de pacienți,   s-a numărat și lipsa de informare a populației cu privire la etiologia și a modului de transmitere a afecțiunilor hepatice.
Specialiștii au discutat despre necesitatea unei campanii de depistare timpurie a bolii, pentru ca oamenii să afle din timp și să poată urma terapiile specifice, dar și de o campanie de informare la nivel național, întrucât pacienții au sesizat că de multe ori sunt discriminați la locurile de muncă, în so-cietate și chiar în familie de către cei neinformați.
Participanții la conferință au decis să înceapă demersurile pentru ca listele de așteptare la tratament să dispară, având în vedere că cei mai mulți pacienți au fost infectați înainte de anii ‘90, în spitale, iar acum, protocolul teraputic este incomplet. Dr. Felicia Coman, șef de secție Gastrologie la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Brașov, a declarat că este extrem de important să se conștientizeze că pacienții cu afecțiuni hepatice nu sunt un risc pentru ceilalți dar și că, odată încheiat tratamentul terapeutic, controalele medicale trebuie continuate pe tot parcursul vieții.
Georgeta Negoiță, reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Brașov, a completat că, netratate și neacompaniate de măsuri și stil de viață, hepatitele virale se cronicizează și duc la boli grave, precum ciroza și cancerul hepatic. „Numai hepatitele virale B și C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual, în întreaga lume. Stasticile la nivel național arată că incidența hepatitelor virale A și B este de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, pe când incidența hepatitei virale C este raportată la 0,3”, a precizat Negoiță.
Dezbaterile au impus și luarea unor decizii cu privire la demersurile ce trebuie ini-țiate cu scopul de a sensibiliza decidenții în adoptarea unor măsuri impetuos necesare pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu hepatită, care au și hemofilie sau talasemie, de cele mai multe ori în urma tratamentelor tranfuzionale. „Vom începe demersurile pentru a aduce modificări ale protocolului terapeutic pe hepatite și ciroze de etiologie virală. Având în vedere complexitatea și evoluția afecțiunilor asociate, este necesară prio-ritizarea la tratament, asemenea celor cu cancer”, au subliniat reprezentanții organizațiilor de pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?