Compania de Utilități Publice Focșani a semnat, joi, ultimul contract de lucrări din cadrul proiectului finanțat cu fonduri europene pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din Vrancea – „Vranceaqua”. Este vorba de contractul de lucrări la „Reabilitarea și extinderea rețele de apă și canalizare a municipiului Focșani-Lot 4”. Aceste lucrări sunt parte componentă a proiectului Vranceaqua, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA. Beneficiari ai proiectului Vranceaqua vor fi aproximativ 160 de mii de vrânceni.
Directorul general al CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, a declarat că este vorba despre lotul 4 de lucrări, care au ca obiect rețeaua de canalizare și apă de pe centura municipiului Focșani, rețeaua de aducțiune apă de pe drumul spre Suraia. „În acest lot de lucrări vor fi extinse și reabilitate rețelele de canalizare și apă potabilă de pe Åoseaua de Centură a municipiului Focșani. În această zonă avem străzi fără canalizare sau cu rețele de alimentare cu apă care au capacitate insuficientă de transport. Totodată, va fi realizată o rețea de canalizare care are o lungime de 800 de metri și care va pleca din Åoseaua de centzură pe drumul Surăii, zonă în care s-au construit multe case și societăți comerciale. Odată cu semnarea acestui contract se încheie activitatea de contractare și licitare din cadrul proiectului Vranceaqua”, a afirmat directorul general al societății CUP, Gheorghe Vasilescu. El a precizat că „de acum ne vom canaliza eforturile pentru urmărirea lucrărilor aflate în derulare”. Lucrările vor fi executate de compania Hidroconstrucția și au o valoare de peste 14 milioane lei. Directorul general, Emil Timofti, a declarat că până acum au fost executate 20% din lucrările începute în loturile care au fost adjudecate de companie în cadrul proiectului Vranceaqua.
„Peste trei ani, Focșaniul va avea o infrastructură modernizată”
Prezent la eveniment, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a precizat că este conștient de disconfortul creat prin aceste lucrări focșănenilor, dar a afirmat că, în maxim trei ani de zile, toate problemele legate de modernizarea infrastructurii, inclusiv asfaltarea străzilor, vor fi rezolvate. „Lucrările care au loc în acest moment în municipiul Focșani, inclusiv cele din cadrul proiectului Vranceaqua, vor mai crea disconfort și dificultăți în trafic, dar peste trei ani Focșa-niul va avea o infrastructură modernizată în totalitate, inclusiv străzile din municipiu”, a spus Decebal Bacinschi.
Edilul șef din Focșani a adăugat că anumite străzi nu au intrat încă în faza de reabilitare și asfaltare deoarece pe acestea vor fi executate lucrări în cadrul proiectului Vranceaqua. El a dat ca exemplu străzile Vîlcele, Brăilei, Unirea Principatelor, Maior Gh. Pastia, Mărășești, Cuza Vodă, Măgura. „Mai avem în derulare un proiect de termoficare în valoare de 43 de milioane de euro în cadrul căruia o să schimbăm conductele de apă, iar lucrările de refacere a unor străzi se vor realiza după ce sistemul de termoficare va fi pus la punct”, a încheiat primarul Decebal Bacinschi.
Proiectul Vranceaqua a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Este cel mai mare proiect de acest gen din România, cu o valoare totală de 107 milioane euro fără TVA, din care 82,8 milioane euro reprezintă contribuția Uniunii Europene. Beneficiari ai proiectului Vranceaqua vor fi aproximativ 160 de mii de vrânceni.
Proiectul este destinat orașelor Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, dar și comunelor Golești, Cîmpineanca și Homocea și prevede reabi-litarea puțurilor de apă, a sta-țiilor de tratare a apei potabile, a conductelor de aducțiune, extinderea sistemului de distribuție a apei, extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare din aceste localități, dar și realizarea a cinci noi stații de epurare.