Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Mit spulberat: Berea nu îngraşă


Consumul moderat de bere, respectiv până la trei pahare pe zi pentru bărbați și maximum două pentru femei, reduce riscul bolilor de inimă, al osteoporozei, al demenței, berea fiind recomandată și în diete, specialiștii precizând că aceasta nu îngrașă. Cercetările arată că berea consumată în cantități moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sănătate, inclusive asupra reducerii riscului de boli cardiovaculare (cauza principală a morții și invalidității în rândul adulților în Europa), diabet, osteoporoză. Consumul moderat de bere are, de asemenea, un rol vital în calitatea vieții multora dintre consumatori.
Medicul pediatru spaniol Hernandez Aguilar sfătuiește femeile gravide să bea zilnic 500-600 de mililitri de bere fără alcool, deoarece aceasta conține antioxidanți care fac bine copilului, reducând riscul de screloză, obezitate, cancer. „Berea, o băutură sănătoasă și o componență sănătoasă a dietei de mii de ani, nu este numai bună de băut, dar consumată moderat se poate încadra perfect (și poate aduce chiar beneficii) în dieta și stilul sănătos al unui adult. Sutele de tipuri de bere, care sunt produse în întreagă Europa, au în comun același efect benefic asociat cu conținutul de alcool, precum și potențialele beneficii ale materiilor prime din care este fabricată berea”, a fost concluzia specialiștilor. Potrivit acestora, 58% dintre englezi spun că vinul este mai bun pentru sănătate decât berea (18%), 28% dintre olandezi se arată surprinși să afle că un pahar de bere are aceleași efecte asupra sănătății ca și vinul, 35% dintre olandezi spun că nu consumă bere pentru că îngrașă, iar 85% consideră că are foarte multe calorii. Chiar și spaniolii sunt sceptici în această privință, 79% dintre ei considerând că berea îngrașă chiar și atunci când este consumată moderat, iar peste jumătate dintre englezi cred că berea are cele mai multe calorii dintre băuturile alcoolice.
Specialiștii spanioli spun că în Spania berea este consumată în egală măsură ca și vinul, însă este încă nevoie ca oamenii să fie educați în ceea ce privește beneficiile acestei băuturi asupra sănătății. 11% dintre spanioli cred că berea ajută la prevenirea osteoporozei, 14% că ajută la prevenirea bolii Alzheimer, 23% cred că berea fără alcool este bună pentru sănătate, iar 33% că este bună pentru gravide. Berea conține vitamine, mi-nerale și antioxidanți esențiali care provin din materiile prime și care, împreună contribuie la o dietă sănătoasă. Efectele adverse se asociază în principal cu consumul exagerat. Aceștia spun că a bea moderat înseamnă a bea în limitele impuse de sănătatea ta, de societatea în care trăiești și de obligațiile tale față de familie și de prieteni, adică unul până la trei pahare pe zi pentru cei mai mulți dintre bărbați. Femeilor le este recomandat să consume mai puțin decât bărbații, respectiv unul până la două pahare pe zi. Abținerea de la consumul cantității zilnice permise, pentru a recupera la o petrecere la sfârșit de săptămână nu este deloc un „obicei” sănătos, spun specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?