Gutuia (Cydonia oblonga) a fost utilizată în alimentație încă din antichitate de greci și români, la fel și în Orientul Mijlociu. Gustul amărui al fructelor ajunse la maturitate nu a constituit niciodată un impediment în valorificarea lor, dovadă că astăzi le întâlnim aproape în orice bucătărie tradițională de pe glob. Mai mult decât oriunde, veți savura delicatese obținute din gutui pe teritoriul Asiei. În Liban se prepară cel mai gustos gem din fructele aurii, iar în Pakistan cel mai grozav compot, denumit „Muraba”. Siria și-a câștigat notorietatea pentru kibbeh safarjalieh, realizat din gutui și carne în pastă de rodii. Dacă sunteți adept al băuturilor sofisticate nu aveți voie să ratați una dintre rețetele pe care le puteți prepara cu ușurință chiar la dumneavoastră acasă. Romul, vodka, și în general toate băuturile spirtoase, pot fi aromatizate dacă li se adaugă bucăți de gutuie, cuișoare și puțin zahăr. Pentru a se încărca cu parfum, băuturile sunt lăsate deoparte obligatoriu vreme de câteva luni. În regiunea franceză Alsacia și în regiunea Valais din Elveția, lichiorul de gutuie este întrebuințat ca digestiv, datorită proprietăților dobândite direct de la fructe. În Spania și țările Americii Latine marmelada este cel mai profitabil mod de a pune în valoare producția de gutui. Specialitatea dulce de culoare roșiatică și de consistență gelatinoasă este în general preferata copiilor la masa de dimineață.
Aspecte practice, precum alimentația zilnică, erau pentru cei din vechime și obiceiurile ori datinile legate de unele plante. Chiar și astăzi, în Croația, la nașterea pruncilor se obișnuiește să se planteze gutui ca simbol al fertilității, dragostei și vieții.
Gutuiul și poamele sale nu i-a inspirat de-a lungul timpului doar pe bucătari, ci s-au regăsit ca teme în numeroase opere de artă.