Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus


Singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus va fi construită la Nănești printr-un proiect derulat de Cooperativa Agricolă Compostar. Investiția este finanțată din fonduri europene și are o valoare de peste 4 milioane euro, inclusiv TVA. Prin acest proiect va fi realizată și o fabrică de procesare a ciupercilor.

Zona Nănești va fi acoperită de solarii pentru creșterea ciupercilor, iar un fermier ar putea câștiga peste o mie de euro după finalizarea investiției în fabrica de compost realizată de Cooperativa Agricolă Compostar. Compostul este îngrășământul folosit pentru cultivarea ciupercilor. Construcția fabricii a fost demarată în această lună și este unica de acest gen din România. Până acum, fermierii care dețineau solarii pentru ciuperci pleurotus trebuiau să meargă până aproape de Budapesta unde se află o fabrică de compost. Prețul compostului produs la Nănești va fi cu cel puțin 20% mai mic față de cel importat din Ungaria, fără a mai socoti economiile la transport.
Reprezentanții Cooperativei Compostar au arătat că zona este ideală pentru fabrica de compost deoarece paiele de grâu sunt materia primă utilizată la ciupercile pleurotus. De asemenea, așezarea geografică a României oferă condiții ideale de temperatură pentru producția ciupercilor. În România este un echilibru optim între iarnă și vară pentru a se dezvolta cultura ciupercilor pleurotus. Al treilea avantaj al României îl reprezintă costul scăzut al apei.

Fabrică de procesarea ciupercilor

Finanțarea este obținută de un grup de investitori care au format Cooperativa Agricolă Compostar și presupune construcția unei fabrici de compost pentru cultura ciupercilor pleurotus prin procesarea paielor de grâu, cu o capacitate de 20 mii tone anual. Valoarea investiției este de peste patru milioane euro, inclusiv TVA. În acest proiect este prevăzută o fermă proprie de cultura ciupercilor pleurotus care va fi exploatată ca și zonă de certificare pentru producția livrată.
„1% din producția de compost livrată fermierilor va fi oprită în ferma proprie pentru proba martor. Va fi construită și o fabrică de procesare a ciupercilor, pe care le vom prelua de la fermieri. Ideea de bază este următoarea : producem compostul, îl livrăm fermierilor și le preluăm ciupercile”, a afirmat directorul executiv Cătălin Daniel Matei.
Investiția de la Nănești trebuie să fie funcțională în septembrie 2012, iar termenul de finalizare este decembrie 2012.
„Vom avea o cantitate suficientă de ciuperci pentru a le vinde la export. Ciupercile pot fi prelucrate ca zacuscă, marinată, uscate, inclusiv piciorușele lignificate pot fi măcinate și ajung făină de ciuperci”, a precizat Cătălin Daniel Matei

Materia primă pentru fabrica de compost provine de pe cele 1.800 hectare de teren agricol deținut de membrii Cooperativei Compostar. Aceasta este înființată conform Legii 566, a cooperației agricole, și este deschisă către noi membri, interesați să participe la o asemenea investiție. De altfel, proiectul de la Nănești prevede ca până la sfârșitul lunii octombrie să fie funcțională ferma de ciuperci, care va funcționa, inițial, cu compost din Ungaria.

Sprijin de la primărie

Fabrica de compost este construită la Nănești pentru că autoritățile locale au înțeles importanța unei asemenea investiții pentru comunitate. „Orice investitor se interesează întâi de condiții, de taxele locale. Le mulțumim autorităților locale pentru că ne-au sprijinit și au fost alături de noi la demararea investiției”, au afirmat reprezentanții Compostar.
Primarul Neagu Stoica spune că investiția deja a adus pri-mii bani pentru comună. Autoritatea locală a încasat peste 50 mii lei doar din autorizația de construcție.
„E un lucru foarte bun pentru comunitate, pentru oamenii din Nănești. La nivelul primăriei i-am ajutat cât am putut, le-am asigurat toate condițiile pentru ca investiția să fie derulată în cele mai bune condiții. Pentru noi, ca și administrație locală, este foarte avantajos. Doar din auto-rizația de construcție am primit peste 500 milioane de lei vechi. Este bine pentru că se asigură locuri de muncă și se dezvoltă economia”, a afirmat primarul Neagu Stoica.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?