Atunci când strănutăm, virușii ies din organismul nostru cu o viteză de până la 160 km/h și ajung la o distanță de 4m. De aceea atunci când suntem în spațiile închise și înghesuite – în mijloacele de transport în comun, în sălile de așteptare ale diferitelor instituții, în restaurante sau teatre – probabilitatea de a sta lângă persoane bolnave, care strănuta este foarte mare. Este suficient să inspirăm până la 30 de viruși ca să se poată declanșa o infecție. Conform studiilor realizate de către cercetătorii din Virginia durează aproximativ 8 – 12 ore până ce simțim simptome ale răcelii.
Există însă și mijloace pentru evitarea contactării acestor viruși sau pentru înlăturarea lor în cel mai scurt timp, înainte de a se declanșa o răceală puternică. De 4 – 5 ore de somn are nevoie sistemul imunitar pentru a se regenera în totalitate, dacă se întâmplă contrariul celulele care luptă împotriva virușilor sunt slăbite și „recuperate” abia pe jumătate. În cazul nopților pierdute în cluburi și în discoteci, cei ce omoară aceste celule care ne ajută organismul sunt doi factori: fumatul și alcoolul. În cazul în care aveți mai multe nopți albe din cauza unor probleme personale stresul este un alt factor destructiv.
Atenție la picioarele reci! Atunci când corpul dă semnalul că acestea au înghețat, vasele de sânge se „rearanjează” adunându-se în zonele în care se află organele vitale, pentru a le încălzi pe acestea.
Alimentația nesănătoasă – junk food, fast food – slăbește foarte mult sistemul imunitar, deoarece aceasta conține foarte multe grăsimi și prea puține substanțe nutritive sănătoase. Cine obișnuiește să se hrănească astfel, acela riscă să piardă o cantitate esențială de vitamine din corp, care la rândul lor reprezintă un factor foarte important pentru întărirea imunității. De asemenea foarte importante sunt lichidele. Cu cât bem mai multe lichide cu atât virușii sunt ținuți mai departe de organism. Cu precădere iarna se beau cele mai puține lichide, deoarece ne lipsește acea senzație de sete, pe care o avem în anotimpul canicular.
90% din timpul zilei ni-l petrecem în încăperi închise. Aerul care provine și de la încălzirea centrală este un aer uscat. Prblematice sunt în special temperaturile de vară din spațiile în care ne aflăm, tocmai când afară iarna este în toi. Încăperile trebuie aerisite în permanență, organismul nostru are nevoie de aer curăț, nu trebuie să inhaleze toți virușii aflați în încăpere.