Elevii ar putea avea un dușman de temut atunci când intenționează să absenteze de la cursuri. Ministerul Educației propune ca în toate școlile să fie instalate sisteme de pontare, iar prezența elevilor la ore să fie monitorizată. Nici un elev nu va mai putea absenta nemotivat nici măcar 15 minute pentru că acea cartelă magnetică pe care o vor primi va înregistra ora la care au intrat în școală și ora la care au ieșit. O abatere de la regulă se sancționează cu un sms trimis în mod automat părinților.
Elevii vor avea acces în școală doar pe baza unei cartele magnetice și nimeni nu va mai putea face un pas în plus dacă nu va avea asupra sa acest dispozitiv, care va deveni indispensabil începând cu luna ianuarie a anului viitor. Potrivit celor din conducerea Inspectoratului Åcolar, în cadrul ședințelor ce se vor organiza în județ cu toți directorii de școli, se va pune în discuție și pro-blema introducerii acestor sisteme de acces care vor permite monito-rizarea activității școlare a elevilor și totodată, vor contribui la reducerea considerabilă a persoanelor străine care pătrund într-o unitate de învățământ. Sistemul de funcționare al cartelei magnetice este relativ simplu. Astfel, elevul va trebui să introducă cartela într-un dispozitiv de citire care va memora în mod automat prezența sa la orele de curs. La plecarea de la școală, elevul va trebui să reintroducă cartela în dispozitivul de citire, iar un calculator va înregistra ora la care acesta a părăsit orele de curs. Vestea proastă pentru elevii fără prea multă poftă de carte este că în cazul în care vor întârzia la ore, chiar și vreme de un sfert de oră, părinții vor fi înștiințați de acest lucru prin intermediul unui sms ce se expediază în mod automat. Cartela de acces va fi personalizată nu numai cu numele elevului, ci și cu fotografia acestuia. Oficialii din cadrul Ministerului Educației argumentează că au fost nevoiți să adopte această măsură ca urmare a numărului tot mai mare de absențe de la cursuri ale elevilor. Prin constrângerea de a sta la cursuri, cei de la Minister speră că elevii se vor apuca și de învățat iar la următoarele examene rezultatele se vor îmbunătăți. Un alt motiv pentru care s-a impus instalarea acestor sisteme este strâns legat de siguranța copiilor.
Odată cu adoptarea cartelelor magnetice, nicio persoană străină nu va mai avea acces în unitățile de învățământ. Toate aceste argumente promovate de Ministerul Educației sunt susținute și de cei din condu-cerea Inspectoratului Åcolar Județean Vrancea care speră că sistemul de acces pe bază de cartelă a elevilor în școli va aduce numai be-neficii. „La ședința cu directorii îi voi înștiința despre acest lucru. Cine dorește va putea să monteze aceste sisteme pe bază de cartele magnetice. O frecvență mai bună la cursuri va conduce la rezultate școlare mai bune”, spune Stan Rogoz, șeful Inspectoratului Åcolar Județean Vrancea.
Camerele video, false sperietori pentru elevi
Ideea adoptării acestor cartele de acces este îmbrățișată și de o parte dintre directorii unităților de învățământ din județ. De pildă, la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud au fost montate camere de supraveghere și activitatea elevilor ar trebui să fie monitorizată în permanență. Spre nenorocul conducerii acestei unități de învățământ, randamentul respectivului sistem nu este cel așteptat iar cei 900 de elevi care învață în cadrul acestei unități de învățământ pot face orice nes-tingheriți, pentru că acele camere video nu pot acoperi întreg perimetru și nici nu pot contabiliza câți elevi au absentat de la orele de curs.
Prin urmare, această invenție a Ministerului îi va ajuta să mențină sub control fenomenul absenteismului. „Este bine gândită această măsură mai ales pentru unitățile de învățământ cu foarte mulți elevi. Åi orice măsură este binevenită atunci când duce la o rată mai mică a absenteismului. Eu am spre exemplu 900 de elevi și acest sistem m-ar ajuta foarte mult. Eu am instalat sistem video pentru a putea observa elevii însă nu a dat prea mult randament. Sper ca acest nou sistem să nu întâmpine reticență din partea părinților”, a declarat Maria Bîrlă, director al Colegiului Tehnic „Gh. Balș” din Adjud.
Investiție fără surse de finanțare
Chiar dacă sunt încântați de pro-punerea făcută de Minister, mulți dintre directori au ridicat și problema finanțării ei. Asta deoarece pentru achiziționarea acestor cartele magnetice și a întregului sistem de funcționare sumele de bani necesare sunt foarte mari, iar bugetele unităților de învățământ nu au capa-citatea financiară să le susțină. „Este bună inițiativa Ministerului Educației, dar atâta timp cât nu avem o sursă de finanțare ar trebui ca Primăria să ne aloce fonduri pentru a implemanta un astfel de sistem. Cu aceste cartele i-am putea monitoriza mai bine pe elevi și ar avea un efect benefic. Toată echipa se preocupă de prezența elevilor la cursuri și i-am atenționat că prezența este obligatorie dacă vor să înregistreze succes la final de an școlar”, a declarat Mihaela Ho-reangă director al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani.
Chiulul eliminat prin alte metode
În vreme ce unii directori cred că vor scăpa de problema absenteismului prin introducerea acestor cartele magnetice, există directori de unități de învățământ care nu cred deloc în eficiența lor. Asta pentru că, spun ei, cartelele nu sunt o garanție a faptului că elevul se prezintă la ore ci cel mult, a faptului că elevul a intrat în școală. Directorul Colegiului Național „Unirea” este de părere că aceste cartele ar fi putut fi folosite la intrarea în sala de curs. Mai mult, problema absenteismului nu se poate rezolva nicicum prin introducerea cartelelor magnetice. Cornel Noană este de părere că sunt alte mijloace și mai sigure pentru ca elevul să fie determinat să se prezinte la cursuri de bună voie. „Nu știu în ce măsură există banii necesari pentru așa ceva. La noi în colegiu încă de trei ani am impus măsuri pentru dimi-nuarea absenteismului. Astfel, absențele se motivează doar în regim special. Părintele aduce scutirea la școală, iar dirigintele trebuie să fie de acord cu aceasta. Mă mir cum abia acum Ministerul s-a gândit să ia măsuri contra absenteismului. Eu nu văd cu ochi prea buni acest sistem de pontare. El este montat la intrarea în curtea școlii deci vom avea o prezență a elevilor care intră în curtea școlii. Pentru a fi eficient, sistemul ar trebui să fie montat la intrarea în fiecare clasă sau fiecare bancă să aibă un astfel de sistem” este de părere profesorul Cornel Noană, director al Colegiului Național „Unirea” din Focșani.