Cererile de aderare a României și Bulgariei la Schengen, spațiul european fără frontiere, vor fi respinse joi din cauza opoziției a două state și trimise arbitrajului liderilor UE în octombrie, au declarat miercuri surse diplomatice. Miniștrii de Interne din 22 de țări UE membre ale spațiului Schengen sunt chemați să se pronunțe asupra cererilor de aderare joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
Dar Olanda și Finlanda au anunțat oficial că se opun oricărei deschideri, chiar și parțiale, a spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, potrivit acestor surse care s-au exprimat la încheierea unei reuniuni a ambasadorilor țărilor UE la Bruxelles pe acest subiect. Or, aderarea la acest spațiu fără frontiere necesită aprobarea tuturor țărilor membre.
Miniștrii olandez și finlandez intenționează să își explice poziția față de omologii lor, au precizat sursele citate. Opoziția lor este dictată de parlamentele lor, au explicat acestea.
„Subiectul este foarte sensibil în unele state”, a recunoscut președinția poloneză a UE.
„Polonia va face maximul posibil pentru a ajunge la o soluție înainte de summitul liderilor UE prevăzut pentru 17 și 18 octombrie”, a asigurat unul dintre reprezentanții săi.
Dar potrivit mai multor delegații, nicio soluție nu va fi găsită înainte de summit și un arbitraj al UE va fi necesar. „Aderarea posibilă a României și Bulgariei la zona Schengen (…) riscă să crească presiunea asupra frontierei greco-turce și coasta bulgară a Mării Negre riscă să devină o țintă pentru imigrația clandestină”, a avertizat în iunie Jean-Dominique Nollet, șeful unității de analize Europol, în cadrul unei conferințe privind Schengen.
O formulă de compromis discutată în prezent prevede o aderare în etape dar aceasta ridică, de asemenea, probleme. Ea preconizează o deschidere a frontierelor aeriene și ma-ritime ale Schengen pentru România și Bulgaria la 31 octombrie, apoi propune să se aștepte până în iulie 2012 pentru deschiderea frontierelor terestre.
Spațiul Schengen este format din 22 dintre cele 27 de state membre UE (Marea Britanie, Irlanda și Cipru au rămas în afara acestui spațiu) alături de Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein. Pentru integrarea oricărui nou membru este necesară unanimitatea.