Podgorenii vrânceni își pot promova cele mai bune vinuri prin Concursul Național de Vinuri Bachus 2011. Probele de vin alb și vin roșu care vor obține cel mai mare punctaj vor primi câte o mare medalie de aur la Concursul Național de Vinuri organizat la Festivalul Bachus 2011. Medaliile vor fi practic un certificat de calitate pentru viticultori. Vor fi premiate maxim 40% dintre probele de vin înscrise la concurs. Medalii de aur vor primi vinurile care obțin 85-100 puncte, iar vinurile cu 75-84,9 puncte vor fi medaliate cu argint. Pentru a participa la concurs, podgorenii sunt invitați să își înscrie cele mai bune vinuri până la 28 septembrie.
Concursul Național de vi-nuri Bachus 2011 este cea mai bună oportunitate pentru podgorenii vrânceni de a-și promova gratuit vinurile. Medaliile obținute la un concurs de o asemenea anvergură repre-zintă practic un certificat de calitate care poate crește vânzările viticultorilor.
Regulamentul de desfășurare a Concursului Național de vinuri Bachus 2011 este foarte strict, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială asupra punctajului obținut de probele de vinuri. Sunt prevăzute detalii despre paharele de degustare, care trebuie să fie din categoria celor speciale omologate de OIV, cu picior, incolore, fără încrustații, perfect curate și fără mirosuri. Temperatura de servire a probelor trebuie să fie de 12-14 grade C pentru vinurile albe, 14-16 grade C pentru vinurile roșii tinere și 18-20 grade C pentru vinurile roșii vechi. Fluxul de servire al probelor se va organiza astfel încât, de la deschiderea sticlei și până la prezentarea probelor, pe masa degustătorilor să treacă un timp cât mai scurt, maxim 15 minute și să se evite posibilitatea deconspirării identității probelor, să se asigure un ritm normal de servire al probelor, stabilit de către președintele juriului.
Degustarea vinurilor va fi făcută de un juriu format din specialiști recunoscuți în România. Juriul va fi condus de președintele de onoare al Asociației Degustătorilor Autorizați din România, profesorul Viorel Stoian. Acesta va fi secondat de profesorul Dan Boboc, președintele ADAR și Georgel Costache, vicepreședintele ADAR. Pe lista degustătorilor autorizați care fac parte din juriu se află Gheorghe Crăciunescu, Delia Stănescu, Petre Badea, Mihail Petrea, Liviu Gri-gorică, Dumitru Roșu, Constanța Vicol, Liliana Gavrilescu, Gheorghe Anghelache.
Comisia de pivniță este formată din Adriana Nămoloșanu și Spiru Constantinescu. Secretariatul juriului este asigurat de Gabriela Arion și Diana Pavelescu.
Camera Agricolă preia probele pentru concurs
Pentru a participa la concurs, podgorenii sunt invitați să își înscrie cele mai bune vinuri până la 28 septembrie. Probele de vinuri trebuie depuse la sediul Camerei Agricole Vrancea din strada Cuza Vodă. Din fiecare probă de concurs se vor depune trei sticle de vin. Persoana responsabilă cu primirea probelor este Rodica Badiu. Podgorenii pot afla mai multe informații la telefonul 0237/626213.
Reamintim că, la Festivalul „Bachus 2010” s-a organizat și un concurs de vinuri dedicat micilor producători din Vrancea. La acest concurs au participat 38 de podgoreni care au depus 109 probe – 76 de vin alb, 2 de roze și 31 de vin roșu. Concursul a fost organizat sub patronajul Asociației Degustătorilor din România și a fost câștigat de către Mera Com International cu o Fetească Regală din 2009 și Apcovin cu un Cabernet Sauvignon din 2009.
Ulterior, vinurile vrâncene au fost ambasadorii României la Berlin și Belgrad în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Naționale. Promovarea vinurilor vrâncene a fost rezultatul contactelor internaționale pe care le-a inițiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cu ocazia organizării Festivalului Bachus 2010.