Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Valoarea nutritivă a pulpei şi seminţelor de dovleac


Dovlecii variază foarte mult în privința formei, dimensiunii și pigmentației. Deși sunt în general asociați cu portocaliul și galbenul, în alte părți ale lumii fructele sunt verzi sau chiar roșii. Culoarea galben-portocalie a celor care se întâlnesc pe teritoriul țării noastre este o dovadă clară a faptului că dovleacul este plin de antioxidanți și beta-caroten.
Dovleacul, „personaj” popular mai ales toamna, este un rezervor de vi-tamine, minerale și alți nutrienți sănătoși. De aceea, fie că vorbim de pulpă sau de semințele sale, consumul regulat de dovleac înlesnește sănătatea și stimulează sistemul imunitar.

Iată pe scurt care sunt principalele beneficii pe care ni le oferă simbolul Halloween-ului:
Conținut ridicat de carotenoide:
Beta-carotenul este o provitamină regăsită din abundență în dovleac ce este convertită în vitamina A. Carotenoidele participă la eliminarea radicalilor liberi din organism și ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cardiovasculare. Acestea conțin de asemenea luteină și zeaxantină, compuși cunoscuți pentru calitatea de a împiedica degenerarea țesuturilor oculare. 

Proteinele și acizii esențiali grași:
Semințele de dovleac, în special, se remarcă printr-un conținut însemnat de proteine vegetale. Fitosterolii din uleiul de semințe pot să înlocuiască colesterolul rău din sânge, lucru care se traduce printr-un organism mai sănătos.  De asemenea, semințele de dovleac sunt o sursă bogată de acizi grași esențiali care au efecte benefice în corp. Amintim în acest sens câteva dintre afecțiunile împotriva cărora acționează cu succes: hipertensiunea arterială, artrita și cancerul. Specia-liștii au asociat acțiunea acizilor grași esențiali cu pielea sănătoasă și cu îmbunătățirea puterii creierului. 

Vitamina C:
Aceasta luptă împotriva radicalilor liberi din organism, îmbunătățește imunitatea și stimulează producția colagenului. Conținutul ridicat de vitamina C din dovleac oferă protecție împotriva diferitelor forme de cancer.

Magneziul, potasiul și zincul:
Atât pulpa cât și semințele de dovleac conțin magneziu, un mine-ral esențial care alături de calciu este esențial pentru sănătatea sistemului osos. Studiile arată că o dietă bogată în potasiu poate preveni apariția bolilor cardiovasculare (hiperten-siunea arterială). La rândul său, zincul din dovleac este important fiindcă oferă sprijin persoanelor care prezintă risc de osteoporoză.

Fibrele:
Pulpa de dovleac are un conținut foarte scăzut de calorii însă se mândrește cu cantități însemnate de fibre dietetice. Acestea s-au dovedit extrem de eficiente în tratarea tulburărilor gastro-intestinale. Consumul regulat de fibre poate ajuta la scăderea colesterolului rău din sânge și la reglarea nivelului de zahăr. Pulpa de dovleac conține L-triptofan, un compus chimic responsabil în mare măsură pentru sentimentele de bunăstare și fericire.
Având dovleacul ca parte a dietei zilnice, vă puteți ține starea de spirit la un nivel înalt, prevenind pe această cale depresia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?