Cu toate că a venit septembrie și odată cu ea, timpul să îmi iau rămas bun de la multe libertăți savuroase de care mă bucuram în vacanță, simplul gând că încep un nou an de liceu mă intrigă, mă provoacă, pe alocuri mă îngrijorează, dar de asemenea îmi amintește că mă apropii de apogeul asi-milărilor mele umane, acum fiind perioada în care îmi gă-sesc adevăratele culori ale personalității mele.
Schimbarea la față
Lăsând în urmă trei luni splendide, am rămas stupefiată când am observat cât de precipitat a venit toamna. Primul instinct a fost să contrazic timpul, adică să arat cu degetul înspre calendar și să cer o rectificare: un august cu repetir sau o toamnă-vară prelungită, un teren neutru al unei vacanțe încă indiferente la posibilitatea de a se sfârși. Dulcea trândăvie până la orele prânzului, dictatura atât de plăcută a propriei voințe, călătoriile neașteptate încolo și încoace s-au evaporat ca un miraj al altor vremuri. Iată-mă în fața unui program strict, sub presiunea punctua-lității (la care, fără eschivări, niciodată nu am excelat!) și cu reluarea unui vechi maraton a cărui țintă variază de la an la an.
Flutur batista a rămas bun către o vară surâzătoare și leneșă, în sânul căreia aș trăi veșnic, imaginându-mi că mă scufund încet încet într-un paradis fără uși, fără ferestre, dar cu o trapă secretă sub covor: calea de acces către o toamnă scandaloasă, pe care să o aduc numai atunci când aș simți nevoia unei ploi învăluitoare, cu amara amintire a tristeții.
Pe mai departe…
Lăsând nostalgiile la o parte, atmosfera generală este de entuziasm. Se fac planuri peste planuri, se desfac relații pentru a face loc altora, toate acestea încadrându-se în curățenia de toamnă. Un viitor strălucit se sprijină pe un debut promițător, așa că, urmând această lege de necontestat, fiecare adolescent are grijă de propria situație cât mai chibzuit cu putință. Direcțiile de acțiune sunt clare și nu admit întârzieri. Începi de la colegul de bancă, pe care îl informezi temeinic asupra așteptărilor tale (în fișa postului figurând șoptitul, în caz de extemporal, și șusotitul, pentru întreținerea atmosferei, divertisment). Continui cu saluturile convenționale și regăsirea colegilor de după vacanță, aranjându-vă binișor subiectele de conversație pentru încă două luni pe tema ținutelor și iubi-rilor din vara care tocmai a trecut. Apoi, asaltezi florăriile și alegi buchete cât mai atrăgătoare pentru domnii profesori, asigurându-te că toate politețurile de ocazie au fost îndeplinite. În final, te așezi comod în bancă, regăsită după trei luni de hoinăreli, și la nicio săptămână de cursuri, ajungi să strigi în gura mare la ora de dirigenție: „VREM EXCURSIE!”. Nu de alta, dar o trecere prea bruscă la un regim nou e riscantă și nu se cade să violentăm neuronii așa, din prima, animați de un heirup naiv.
Mă amuză toată această ca-valcadă a începutului pentru că, din cauza orarului, încă incert și abia conturat, se declanșează un mecanism mi-nuțios al evitării oricărei seriozități academice. Adolescenții au grijă să strecoare vacanța în orice spațiu liber permis de profesor și te trezești cu o pauză de toată frumusețea acolo unde inițial te așteptai la o recapitulare înfiorătoare, dureroasă pentru memoria adormită.
Impresii la prima vedere
– Ei, bună, bună! Ce mai faci? Dar ce bronz, ce siluetă, ce tunsoare, ce look! (vă amintiți de strategia complimentelor?)
– Mă flatezi, am încercat și eu pe cât s-a putut.
– Nu-i cazul să fim modești. Ce-i frumos se vede cu ochiul liber! Dar pe unde ai fost? Pe ce plajă? Sub ce soare?
– M-am bronzat doar plimbându-mă pe Champs-Ãlysées.
– Aaaa, vacanță în stil franțuzesc? Cum a fost să conversezi în limba lui Voltaire?
– Eeeei… (câteva rețineri) șmecher!
Morală: Limbile străine capătă personalitate interlopă, toate vor să fie șmechere, trendy, periculoase și fatale, cel puțin după reacția vorbitoarei din povestea mea!
Fiind început de an școlar și pentru organizatorii de evenimente culturale, teatrul din Focșani, de exemplu, va întârzia puțin în a găzdui spectacole, așa că, între timp, poți trece la un plan de rezervă, eficient și avantajos la buzunar. Cum să asculți teatru cu 0 lei? Aflăm împreună în articolul următor!
Cristina STANCU, Colegiul Național „Unirea”