O Bălţată Românească, Miss Tichiriş

0
10781


Câteva mii de vrânceni au participat, ieri, la târgul tradițional de la Tichiriș, comuna Vidra, organizat anual de Ziua Crucii. Din programul zilei nu a lipsit expoziția concurs de animale, la care au venit zeci de crescători din zona montană a Vrancei. Premiul cel mare a fost obținut de Marinel Cotea, din Vidra, pentru o Bălțată Românească. În premieră, crescătorii au putut vedea viței de carne din rasele Charolais și Albastru Belgian.

Devenit o tradiție, tîrgul de la Tichiriș are loc în ziua Sărbătorii Crucii, cînd ciobanii încep să coboare cu oile de la munte. Ediția din acest an a coincis cu prima ediție a Zilei comunei Vidra și a adunat câteva mii de vrânceni de pe Valea Putnei și nu numai. Oamenii au fost atrași atât de expoziția de animale cât și de spectacolul folcloric pregătit de autoritățile locale.
„De la an la an sperăm să fie mai bine. Coincide și cu prima ediție a Zilei comunei Vidra. Åži sperăm ca toată lumea să se simtă bine. A fost și expoziția de animale, care sperăm să fi fost o reușită, ca urmare a aprecierilor făcute de specialiști. Sperăm să continuăm și în anii următori”, ne-a spus primarul Nică Micu.
Evenimentul de ieri a fost organizat de Centrul Județean  pentru  Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea din subordinea Consiliului Județean. La acest eveniment au participat ansambluri folclorice și interpreți din localitățile Spulber, Reghiu și Nereju, invitați speciali fiind membrii Ansamblul Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”.

Animale crescute din pasiune

Târgul de la Tichiriș a debutat cu a XI-a ediție a expo-ziției de animale la care au venit zeci de crescători din zona montană a Vrancei și nu numai. Evenimentul a fost organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița. Au fost prezenți crescători de oi, capre, cabaline, bovine. Nu au lipsit câinii din rasa ciobănesc românesc. Premiul cel mare a fost obținut de o vacă din rasa Bălțată Românească, în vârstă de 6 ani. Proprietarul animalului, Marinel Cotea, din Vidra, ne-a spus că nu a pri-mit niciodată subvenție pentru cele trei vaci din gospodărie deoarece nu a îndeplinit condiții dar nici nu se plânge deoarece ” activitatea asta a devenit un hobby”.
„Am trei animale, nu îmi permit mai mult pentru că am serviciu și nu am timp. De vacă m-am atașat mai mult, mi-a fost dragă de când era vițică și n-am mai putut despărți de ea. Laptele îl folosesc pentru consum propriu și pe la colegi iar carnea, când tai vițelul la abator. Nu am primit niciodată vreun sprijin pentru că niciodată nu am îndeplinit condițiile, dar nu mă plâng pentru că activitatea asta a devenit un hobby pentru mine. Dacă nu mi-ar place nu le-aș ține”, ne-a spus Marinel Cotea.

Ciobanii caută berbecuți de carne

Conducerea Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița a arătat că la expoziție au fost aduse câteva exemplare deosebite de ovine, precum Å¢igaie cu cap negru, german și sârbesc. De asemenea, crescătorii de la Vrâncioaia au adus un berbecuț din rasa Hampshire.
„Pentru acest eveniment sunt prezenți zece crescători de ovine și caprine. I-am chemat pe cei care sunt alături de noi, de Asociație. Avem și crescători cu berbeci aduși din Germania, Å¢igaie cu cap negru, avem un crescător cu berbeci reproducător din rasa Å¢igaie cu cap negru sârbesc. Au răspuns la chemările noastre și sper ca la anul să fie mai frumos decât în acest an. Vrem să promovăm crescătorii de ovine dar și rasele de carne, de lapte. Dorim ca și crescătorii de ovine din Vrancea să se modernizeze, pentru că în comunitatea europeană se caută carcasele de oaie și vrem să facem față”, a spus Ion Avram, ma-nagerul Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Miorița.

Rasele de carne cresc profitul țăranilor

Crescătorii de vaci din județ își îmbunătățesc efectivele de animale fără să mai aștepte sprijinul guvernanților care au uitat de agricultură. Margareta Andrei, din Tichiriș, a venit la expoziție cu doi viței din rasele Charolais și Albastru Belgian. Animalele au fost obținute prin montă artificială și, după o jumătate de an, vor aduce un profit frumușel proprietarului.
„Sunt o rasă foarte bună, cresc foarte repede. Sunt montați artificial pe rasa brună și producția lor este foarte bună la sfârșit. După 6-7 luni de zile ajung la o greutate de până în 200 kilograme. Îi scoatem la târg, negociem cu clienții care vor să îi țină pentru montă. Se plătește un preț bun față de animalul pe care îl avem noi în zonă, de rasa Brună”, a afirmat Margareta Andrei.
Cheltuielile cu monta pentru aceste soiuri de carne ajungă până la 100 de lei. Însă, după jumătate de an, dacă se scad circa o mie de lei furajele, profitul crescătorului este de peste o mie de lei. „În 6 luni de zile estimăm să obținem peste două mii de lei pentru un vițel”, a afirmat Margareta Andrei. Animalele din aceste soiuri sunt foarte căutate atât datorită calității cărnii, dar și randamentului de tăiere. De exemplu, la rasa Charolais, în condiții normale de îngrășare, se înregistrează un spor mediu zilnic de 1.100 – 1.300 grame. Specia-liștii spun că randamentul de tăiere este între 62 – 67% la tineretul taurin, cu 80% pondere a cărnii în carcasă.
Deși profitul ar fi mai mare dacă animalele ar fi vândute la abatoare, crescătorii de animale spun că, din cauza speculanților, este mai rentabil ca animalele să fie vândute pentru montă. „Dacă îl duci la abator, se practică diverse redu-ceri încât nu mai rămâi cu mare lucru”, ne-a spus un crescător de animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here