Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Fostul internaţional Hari Dumitraş laudă rugby-ul din Moldova


Fost căpitan și antrenor al echipei de rugby a României, Hari Dumitraș, a venit ieri la Focșani pentru a afla problemele pe care le au antrenorii de rugby din zona Moldovei care vor să obțină performanțe, dar și pentru a prezenta proiectele pe care Federația Română de Rugby vrea să implementeze în viitorul apropiat. Cel care a fost căpitan al „stejarilor” la memorabila victorie de la Auch, din 1990, conduce echipa de dezvoltare a FRR și coordonează aplicarea, derularea și evaluarea programelor curpinse în strategia de dezvoltare a Federației în parteneriat cu International Rugby Board. Îmbrăcat lejer și fără „fițe”, Dumitraș a vorbit despre starea actuală a sportului cu balonul oval, dar și despre planuriile de viitor ale Federației. „Rugby-ul este un joc bărbătesc foarte curat în opinia mea și merită să revină în atenția tinerilor. Dacă vom munci serios, sunt sigur că rugbiul românesc va putea reveni în elita rugbiului european și mondial. La nivel juvenil, România mai are mult de muncă, pentru a-și asigura viitorul în acest sport. Trebuie să se muncească mai mult și să se facă o selecție mai serioasă decât în trecut. Noua politică implementată de Alin Petrache, președintele FRR, începe să pună lucrurile în mișcare, dar e o diferență enormă la nivel de investiții între noi și echipele puternice din rugby. Din păcate, așa cum spunea și Octavian Morariu, nici copii nu se mai îndreaptă spre sport, deoarece și-au găsit alte ocupații, nu la fel de sănătoase”, a declarat Hari Dumitraș.

„Rezervorul rugby-ului este în Moldova”

Åžcoala de rugby din Moldova se află în vizorul fostului internațional care nu a ezitat să afirme în ședința de ieri de la Focșani că „Re-zervorul rugby-ului este în Moldova”. „Majoritatea componenților din Loturile Naționale ale României, fie că vorbim de seniori sau juniori, provin din zona Moldovei. Din acest lucru reiese clar că antrenorii muncesc serios și au rezultate alături de sportivii pe care i-au descoperit și format. În rugby există două mari valori: încrederea și respectul, iar băieții noștri știu asta și știu că fără accent pe cele două valori nu mai vorbim despre echipă ci poate cel mult despre individualități”, a mai precizat Hari Dumitraș.

De la atletism la… rugby

Hari Dumitraș s-a născut la 11 februarie 1960, în localitatea Siret, la frontiera cu Ucraina. Sportiv nativ, Hari s-a îndreptat prima dată către atletism, încă din timpul șco-lii. A practicat cu succes aruncarea suliței și decatlonul, probe atletice care i-au permis vigoarea fizică de mai târziu. Primul contact cu rugbyul se produce în 1979, pe când era militar în termen la Steaua. Colonelul Petre Cosmănescu i-a spus atunci: „Flăcăule, hai la rugby. De ți-o place rămâi, de nu, nu e nicio supărare”. Lumea mirifică a balonului oval    l-a corupt însă iremediabil pe Hari Dumitraș, care nu a mai părăsit de atunci dreptunghiul magic cu buturi. „Rugby-ul m-a învățat să lupt. Dacă am un genunchi pe sol, niciodată nu îl pun și pe celălalt. Indiferent de epocă, rugby-ul a însemnat, în primul rând, o metodă de educare și de integrare în so-cietate. Rugby-ul promovează valori cum ar fi respectul, încrederea, disciplina, solidaritatea. M-a bucurat enorm când am aflat de la părinții copiilor cu care lucrez că aceștia au învățat să fie disciplinați, să respecte, să fie serioși, după antrenamentele de la rugby”, a declarat Hari Dumitraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?