Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Inginera agricolă i-a rupt certificatul de producător


Un cetățean de etnie romă din Slobozia Bradului acuză angajații primăriei de limbaj vulgar, dar și de faptul că așteaptă „ceva” în plus față de taxele stabilite. Costel Filip susține că inginerul Magda Istudor i-a rupt certificatul de producător în față cu toate că a plătit taxele ce se impuneau. De cealaltă parte, primarul Valerică Zamfirescu ține partea angajaților și spune că pentru aceste certificate este nevoie de o evaluare și de plata a 60 de lei, nimic mai mult.

Costel Filip, din Slobozia Bradului susține că a fost la Primăria din comună luni, 5 septembrie, pentru a obține o viză pe trimestrul al III-lea. A plătit taxa, după care i-a cerut inginerei agricole, Magda Istudor să îl treacă și pe fiul său pe certificatul de producător. „Motiv că nu i-am dat ceva, a început să-mi vorbescă vulgar și mi-a spus că sunt nesimțit, că așa suntem noi cei de etnie romă. Pe lângă chitanța pe care am plătit-o trebuia să mai dau și eu ceva. Mi-a luat certifica-tul, mi l-a rupt și l-a aruncat la coș”, susține Costel Filip. Bărbatul dorește ca angajata primăriei să își ceară scuze și de altă dată să le vorbească mai frumos celor care „nu știu carte”. „Această femeie care este angajata primăriei nu știe să vorbească și să dea un răspuns unui om care nu știe carte. Aș vrea să își ceară scuze dacă ea consideră că a greșit. Hai să ne deșteptăm și să nu le mai vorbim vulgar celor care nu știu carte”,    ne-a declarat Costel Filip. De cealaltă parte, primul gospodar al comunei, Valerică Zamfirescu ține partea inginerei și spune că nu ar fi fost în stare să le vorbească așa oamenilor. Legat de faptul că inginera i-a rupt certificatul de producător, primarul susține că așa se procedează. „Nu se eliberează un certificat nou până când nu vine cu cel vechi. Certificatul este valabil de la 1 iulie până la 30 iunie a anului următor. Taxa pentru un certificat nou este de 60 de lei și când se eliberează, cel vechi se rupe. Inginera a procedat corect. Ei (n.r. romii) vor să facă foarte multe fără să plătească”, susține Valerică Zamfirescu. Primarul mai spune că de fapt, Costel Filip ar fi cerut să-i treacă pe certificatul de producător și porumb, cu toate că acesta nu deține teren pentru a cultiva cereale. „I s-a eliberat un certificat nou. El a venit cu certificatul vechi pe care trecuse el și porumb și a cerut să i se treacă și pe cel nou porumb fără să aibă suprafețe pentru cultivare. Inginera i-a rupt certificatul pentru că el nu avea porumb”, susține primarul care povestește că atunci când a avut și el nevoie de certificat de producător, inginera i-a făcut evaluare ca la carte. „Nu se eliberează un certificat până când nu se face evaluarea în teren. Probabil nu a vrut să mergă pe teren pentru evaluare. Eu nu pun viza pe certificat până când nu se face această evaluare. Inginera mi-a făcut și mie evaluare când am solicitat certificat de producător”, motivează Zamfirescu gestul inginerei.

Ce este și cine eliberează certificat de producător?

Certificatul de producator constituie actul doveditor al provenienței produselor agroalimentare, pe baza căruia acestea pot fi comercializate în piețe, târguri, oboare sau în alte locuri stabilite de consiliile locale. Certificatul se eliberează de primăriile comunelor, orașelor și municipiilor, la solicitarea producătorilor, care completează în acest sens o cerere tip. Solicitarea este verificată cu privire la deținerea suprafețelor de teren ori a animalelor, atât pe baza datelor din registrul agricol cât și în teren și trebuie să se stabilească existența produselor pentru care se solicită eliberarea certificatului de producător. Verificarea se face de către primari, viceprimari, secretari sau alte persoane stabilite prin dispoziția primarului, iar rezultatul va fi consemnat într-un proces-verbal pe baza căruia se va propune primarului localității elibe-rarea certificatului de producător sau respingerea cererii. Pentru eliberarea certificatului se percepe o taxă stabilită de consiliul local în condițiile legii. Certificatele permit, potrivit legii, producătorilor agricoli să-și comercializeze pe piață produsele proaspete rămase ca surplus din propria gospodărie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?