Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Oprişan, la Şcoala de vară a TSD Vrancea


Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a deschis, ieri, lucrările Åžcolii de vară a TSD Vrancea care se desfășoară la Greșu, în perioada 7-9 septembrie. Manifestarea se desfășoară sub motto-ul „Politici Social-Democrate pentru combaterea Sărăciei în România”. În prima zi au vorbit senatorul Dan Åžova, deputatul Cristian Dumitrescu și sociologul Vasile Dâncu. „Noi toți, tineri și seniori PSD trebuie să discutăm cu oamenii, să le explicăm că trebuie să schimbăm România și că trebuie să facem altceva pentru ca lucrurile să meargă bine de acum încolo”, a afirmat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan. Tinerii social democrați se vor întâlni, astăzi, cu senatorul Ecaterina Andronescu, deputatul Cristian Dumitrescu, academicianul Cătălin Zamfir, președintele TSD Vrancea, Bogdan Matișan.

Vicepreședintele PSD,    Marian Oprișan, a deschis, ieri, a cincea ediție a Åžcolii de Vară a TSD Vrancea. La manifestare participă 40 de tineri, care vor lua parte la mai multe conferințe susținute de politicieni locali și centrali. „Politici Social-Democrate pentru combaterea Sărăciei în România”, este motto-ul sub care se desfășoară această ediție a Åžcolii de vară a TSD Vrancea.
Liderul PSD a arătat că situația din România se aseamănă cu cea din perioada 1996-2000 când o parte din miniștri erau tot de la PD. „În România lucrurile merg foarte prost, așa cum au mers și în perioada 1996-2000, când dreapta a condus această țară. Åži atunci, miniștrii erau tot de la PD. În 2000, când PSD a venit la putere, a trebuit să ne apucăm serios de muncă și am avut cel mai bun guvern pe care l-a avut România. Cu acel guvern am reușit să obținem, la sfârșitul lui 2004, o creștere econo-mică de 8,8%, cea mai mare creștere economică de după 1989”, a afirmat Marian Oprișan.
Acesta a arătat că, după 2004, a venit la putere PDL care a generat o destructurare a statului românesc. „În România nu mai merge nimic. Când ți se spune de către șeful statului că medicii pot pleca în străinătate, că profesorii nu sunt buni, când Ministerul Educației prin însăși ministrul dă subiecte la BAC de nivel olimpic doar pentru a confirma ceea ce a spus șeful statului, anume că avem tineri analfabeți, când polițiștii sunt făcuți bețivi chiar de șefii lor, te întrebi în ce țară trăim și dacă aceasta este țara în care ne dorim să trăim. De aceea, noi toți, tineri și seniori PSD trebuie să discutăm cu oamenii, să le explicăm că trebuie să schimbăm România și că trebuie să facem altceva pentru ca lucrurile să meargă bine de acum încolo”, a afirmat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan.

PDL folosește abuziv instituțiile statului

Un nou scenariu antidemo-cratic este pregătit de actuala putere pedelistă care vrea să rămână la putere prin comasarea alegerilor locale cu alegerile generale. Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, le-a spus tinerilor că PDL face orice ca să nu predea puterea în mod democratic, inclusiv folosirea în mod abuziv a instituțiilor statului pentru a tero-riza cetățenii, așa cum s-a întâmplat la alegerile parțiale de la Tulnici. „Încearcă tot felul de strategii nedemocratice pentru a se menține la putere. În acest mod vor să comaseze alegerile locale cu cele generale cu toate că se știe foarte bine că alegerile locale sunt de un anumit tip iar cele generale de alt tip. Oamenii știu că la alegerile locale se votează un anumit tip de candidați iar la cele ge-nerale se votează alt tip de candidați. Același partid stat, la ultimele alegeri, avem exemplul de la Tulnici, a folosit toate instituțiile statului în mod barbar, abuziv, terorizînd o populație de peste trei mii de oameni. Nu s-au dat înapoi de la nimic. Avem convingerea că putem face mai multe dacă vor dispărea astfel de practici și dacă le vom aduce la cunoș-tința opiniei publice care le va sancționa”, a afirmat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan.

„Oamenii au dreptul la o viață mai bună”

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a afirmat că alegerile din 2012 vor fi câștigate numai cu o strategie bine pusă la punct. „Trebuie să arătăm că oamenii au dreptul la o viață mai bună și putem face ceva pentru ei. Oamenii trebuie să înțeleagă că Guvernul este în slujba cetățenilor și nu invers. Singurul deziderat este de a asigura românilor o viață mai bună. Voi, tinerii, aveți un rol deosebit, esențial, deoarece tinerii sunt primii care reacționează în orice stat atunci când apar anumite probleme”, a afirmat    Marian Oprișan, care a dat exemplul din Franța când tinerii au ieșit în stradă pentru a apăra drepturile studenților

România, țara cu cele mai triste recorduri din UE

Senatorul PSD, Dan Åžova, a făcut o scurtă prezentare a României în perioada regimului Băsescu-Boc. Social democra-tul le-a spus tinerilor vrânceni că România este țara Uniunii Europene care deține cele mai triste recorduri, anume cel mai mic salariu minim și cel mai mic venit pe cap de locuitor. „România este țara din Uniunea Europeană care, din 2007 și până în prezent, a plătit peste 9 miliarde euro, contribuție la Uniunea Europeană și a reușit să atragă înapoi doar 100 milioane euro, ceea ce arată dezinteresul actualilor guvernanți față de banii românilor și față de fondurile europene care ar putea să rezolve multe din problemele țării”, a afirmat Dan Åžova.

„PSD nu este un partid comunist”

Senatorul PSD a făcut o paralelă între situația actuală a românilor și cea de dinainte de revoluția din 1989. Dan Åžova a arătat că, înainte de decembrie 1989, conducerea ceaușistă susținea că situația economică era foarte bună dar „românii trăiau în blocuri cu igrasie, alimentele se dădeau pe cartele” însă, cu toate acestea, România era un factor regional important. „Astăzi, situația este mult mai proastă față de atunci. Dacă pe vremea lui Ceaușescu existau mii de întreprinderi industriale, astăzi acestea nu mai există. Dacă populația era majoritar școlită iar peste 40% dintre tinerii din mediul rural mergeau la universități, situația este ca și inexistentă astăzi, mai puțin de 4% din tinerii din mediul rural merg la facultăți”, a arătat Dan Åžova.
El a explicat că nu face apologia ororilor din sistemul comunist dar că prezintă această situa-ție pentru a arăta că oamenii au motive să spună, comparativ, că „înainte de 1989 se trăia mai bine”.
Dan Åžova le-a explicat tine-rilor că PSD nu este un partid comunist așa cum este catalogat de actuala putere. „Noi luptăm împotriva comunismului”, a afirmat Åžova, precizând care sunt diferențele dintre social democrație și comunism. Senatorul a arătat că o serie de lideri politici importanți ai lumii fac parte din familia social democrată și a dat exemplul președintelui SUA, Barack Obama, fostul premier britani Tony Blair, premierul Spaniei, Jose Luis Zapatero. „Povestea cu comuniștii este cea mai grosolană min-ciună care se poate spune despre PSD”, a afirmat Dan Åžova.

Unde sunt miliarde de euro luate de la FMI?

Senatorul PSD, Dan Åžova, a acuzat cheltuielile irespon-sabile făcute de actuala putere în ultimii doi ani. El a arătat că, în condițiile în care s-au redus cheltuielile cu salariile, cheltuielile instituțiilor statului, puterea pedelistă a făcut un împrumut de 22 miliarde euro de la FMI, de 19 miliarde euro de pe piața interbancară. „În condițiile în care anvelopa salarială a scăzut de la 27 miliarde la 22 miliarde lei, ne întrebăm unde sunt acești bani? Au fost furați de actuala pu-tere”, spune Dan Åžova.
Acesta le-a spus tinerilor social democrați că alegerile din 2012 nu vor fi alegeri între programe politice, nici între stânga și dreapta. „În 2012 va fi o bătălie între forțele democratice aflate acum în opoziție și forțele care se duc spre dictatură, aflate acum la putere. Democrația presupune o decizie cu majoritate, cu 50+1%, cu dezbatere și dispută între idei. Aceasta nu mai există astăzi, rolul lui 50%+1 nu mai există”, a precizat Dan Åžova.

„Nu poți tăia subvenții la căldură pentru a realiza investiții fără logică”

Vasile Dâncu a prezentat studiul „Stânga-Dreapta. România 2010”. Sociologul le-a spus tinerilor că, în România de astăzi, este nevoie de o dezbatere reală despre ce înseamnă stânga și dreapta și ce reprezintă stânga și dreapta pentru români. El a arătat că actuala putere încearcă să îi convingă pe români că stânga înseamnă doar protecție socială, pretext folosit pentru a tăia salarii, ajutoare sociale, pentru a elimina subvențiile la încălzire. „Ceea ce face Boc, să taie salarii, pensii și subvenții la încălzire este ceva antiumanist. Nu se pot lua bani de la salarii, bani de la pensii, nu poți tăia subvenții la căldură pentru a realiza investiții fără logică”, a afirmat Vasile Dâncu, oferind exemplul telegondolelor și a patinoarelor care nu funcționează.
Dâncu a arătat că USL trebuie să promoveze mai mult votul pe partid și nu cel uninominal. Din punctul lui de vedere, votul uninominal are nevoie de o democrație de 150 de ani pentru a avea efecte. Există o tendință a PDL de camuflare în încercarea de a mai recupera, prin schimbarea culorilor, de mai recupera din încrederea populației. El a explicat că USL trebie să își mobilizeze membrii de partid care să arate cetățenilor cât de nocivă este mita electorală, votul pentru un partid contra unei găleți cu portocale, făină și ulei.

Seniorii partidului sunt alături de tinerii social democrați

Deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, le-a explicat tinerilor social democrați că România este afectată de o gravă criză economică, amplificată de incompetența guvernanților PDL. Singurele soluții ale guvernului condus de PDL au fost de a tăia salarii, pensii și de a eli-mina subvențiile la încălzire.
„În această iarnă, românii vor avea mari dificultăți în a-și plăti facturile la căldură iar PSD trebuie să prezinte programe credibile de ieșire din criză. Am ținut să organizăm această școală de vară pentru a arăta că, indiferent cât este de greu, trebuie menținută ștacheta și trebuie ca tinerii social democrați să vadă că seniorii partidului sunt aproape de ei”, a afirmat deputatul PSD.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?