Fostă croitoreasă, director de grădiniţă

8
3985


Conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea a luat o decizie cel puțin bizară atunci când au schimbat-o din funcția de director al Grădiniței cu Program Prelungit nr.2 din Focșani pe Ligia Georgescu. Åžefii învățământului vrâncean au propus ca un om cu o carieră trei decenii în învățământ să fie înlocuit cu o persoană care lucrează în sistem de doar 9 ani. Până să devină cadru didactic, noua directoare a fost, pe rând, croitorească și barmaniță.

Ligiei Georgescu, manager de 18 ani și cadru didactic de 32 de ani, nu i s-a mai dat de-legație pentru a fi director al Grădiniței cu Program Prelungit nr.2 Focșani, locul ei a fost preluat de Vasilica Isac, o fostă croitoreasă, care lucrează în sistemul de învățământ de doar 9 ani. Această numire este catalogată ca fiind bizară de mai mulți angajați ai Grădiniței, dar și de fostul manager al instituției.
Ligia Georgescu susține că nu o nemulțumește faptul că a fost înlocuită după 18 ani de directorat. Marea nemulțumire este legată de faptul că în locul ei a fost numită o persoană fără nici o pregătire în domeniul managementului școlar. Noul director al Grădiniței cu Program Prelungit nr.2, Vasilica Isac, a lucrat vreme de 23 de ani ca și muncitor necalificat la întreprinderea de vase emailate. A schimbat apoi profesia cu cea lucrător în confecții, pentru ca mai apoi să fie lucrător co-mercial la propriul bar. De nouă ani este educatoare, iar studiile le-a terminat la distanță, la Universitatea Transilvania din Brașov. „Sunt pe puțin spus nemulțumită de faptul cum este condus învățământul românesc. Cum se poate oare ca o croitoreasă necalificată să fie pusă director la o grădiniță? Dacă aceasta este calitatea învățământului românesc, eu nu sunt în măsură să comentez”, a spus Ligia Georgescu, care în spate o activitate didactică de nu mai puțin de 32 de ani vechime.
Aceasta a schimbat destinul unei grădinițe și a transformat-o într-o unitate de învățământ competitivă, în cei 18 ani în care a fost un ma-nager fără cusur. Nu a avut nici o abatere și în fiecare an a primit doar calificativul foarte bine din partea Consiliului de Administrație al ISJ Vrancea. Cu personal puțin, a reușit să facă minuni. A reabilitat și extins grădinița, pe care a dotat-o cu mobilier nou. Anul acesta, la Grădinița nr.2 se vor forma nouă grupe, din care doar una este cu program normal, restul grupelor fiind pentru program prelungit. Dacă la început grădinița avea doar trei educatoare, acum lucrează 17 educatoare.

A aflat despre înlocuirea sa din presă

Culmea este că Ligia Georgescu a aflat că a fost înlăturată din funcția de director din presă, și nu de la Inspectoratul Åžcolar, așa cum ar fi fost normal. A cerut argumente conducerii ISJ pentru această decizie, însă după cum susține, răspunsul primit a fost evaziv. „Nimeni nu este de neînlocuit, dar felul în care s-a desfășurat situația, fără să fiu anunțată… Am citit în ziar, nu am știut. Eu mergeam pe 1 septembrie la serviciu și am citit în ziar. Nu era nici o problemă să mă înlocuiască, pentru că funcția nu este pe viață. S-a întâmplat fără un motiv, fără să fiu anunțată. Trebuia totuși să fie numit un om cu merite însemnate, nu o croitoreasă necalificată să conducă o grădiniță. În unitate sunt cadre didactice de gradul I, cu vechime între 17-32 de ani, doamna având gradul II”, a adăugat Ligia Georgescu.

Crede în viitorul ei de manager

Actualul manager al Grădiniței cu Program Prelungit nr.2 din Focșani crede că va face față provocărilor și va reuși să conducă instituția cu succes. Vasilica Isac nu se jenează să recunoască că a muncit din greu, dar susține totodată că nu și-a neglijat pregătirea didactică, iar acum și-a depus dosar pentru obținerea gradului didactic I. „Nu cred că este important debutul meu, când aveam 20 de ani. Așa era la vremea aceea. Nu îmi este rușine să spun că am plecat în viață cu un liceu terminat la Colegiul Național «Al.I. Cuza», când trebuia, și m-am angajat după posibilitate în acei ani. Nu îmi este rușine de pașii pe care i-am făcut. Am gradul didactic II și am depus dosar pentru gradul didactic I. Sunt profesor pentru învățământul primar și pre-școlar și am un master în managementul educației. Sunt pusă exact unde trebuie și sunt competentă pentru această activitate”, consideră Vasilica Isac.

Schimbări de dragul schimbărilor

Cei din conducerea ISJ Vrancea nu au putut motiva, cu argumente, motivele înlocuirii directorului de la Grădinița nr.2 din Focșani la fel cum nu au putut preciza care sunt motivele pentru care a fost numită director Vasilica Isac.
Cu toate acestea, șefii învățământului vrâncean dau asigurări că criteriile de selecție a managerilor sunt foarte stricte. „Numirea noilor directori s-au făcut pe criterii profesionale însemnând respectarea prevede-rilor metodologice privind studiile vechimea și statutul de titular.
Chiar dacă unii ar vrea să inducă ideea subiectivității în alegerea directorilor, conducerea ISJ afirmă că este în măsură să numească un nou director acolo unde managementul instituțional poate fi îmbunătățit” , a declarat Stan Rogoz, șeful ISJ Vrancea.

***
Numiri cu cântec

Situația de la Grădinița nr.2 din Focșani nu este, din păcate, singulară. O situație asemănătoare s-a produs și la Åžcoala din Negrilești. Mirela Nistor a fost înlăturată din funcția de director, iar în locul ei a fost numită Janina Nicoară, o profesoară care a încercat în zadar, ani buni, să se titularizeze, iar în prezent nu deține decât definitivatul în învățământ. Dar având susținere politică, a ajuns la cârma școlii din localitate.
Marți, Stan Rogoz și-a numit soția în funcția de director adjunct la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud. „Să fiu sincer, nu prea am fost mulțumit. Eu cred că se puteau găsi și alți oameni. Mai cred că ar trebui ca oamenii să aleagă ce își doresc. Acum Consiliul de Administrație este pestriț și cu ingerație trădează o stare de spirit. Probabil are legătură cu faptul că se apropie alegerile, iar mulți dintre ei vor fi președinți de secții și nu mai spun mai mult. Mi s-ar fi părut normal ca profesorii dintr-o anumită unitate să îi aleagă pe cei care să îi reprezinte”, declara marți, Emil Tudor, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here