Criza economică a ocolit 35 de medici vrânceni care au obținut venituri mai mari de 35 mii euro(119.000 lei) în 2010. Este categoria profesională care are cei mai mulți reprezentanți în rândul practicanților de profesii libere care au depășit pragul de 35 mii euro anul trecut și trebuie să se înregistreze ca plătitori de TVA. De reținut că este vorba doar despre veniturile declarate. Nimeni nu contabilizează pacienții care nu au primit nici un bon fiscal deși au plătit 50 de lei pentru o consultație. Potrivit oficialilor din Finanțele vrâncene, în 2011 au fost extinse verificările la cabinetele medicale după ce s-a constat o creștere a evaziunii fiscale în acest domeniu.
Practicarea medicinii a devenit o afacere profitabilă în Vrancea, îndeosebi pentru doctorii care au avut inspirația să își deschidă un cabinet particular. Medicina oferă cei mai mulți practicanți de profesii libere care au depășit pragul de 35 mii euro în cursul anului trecut. Astfel, din cei 67 practicanți de profesii libere care au avut venituri mai mari de 119 mii lei, adică 35 mii euro, nu mai puțin de 35 au fost medici. Acestora li se adaugă 14 notari, 5 executori judecătorești, 11 avocați și 2 practicieni în insolvență.
În ciuda veniturilor mari, potrivit Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea, nu mai puțin de 26 dintre cei 67 au datorii la bugetul general consolidat.
Profitul însă nu a fost obținut întotdeauna cu respectarea legislației fiscale din moment ce inspectorii fiscali au recuperat nu mai puțin de 492 mii lei de la cabinetele medicale la care au fost găsite nereguli în timpul controalelor efectuate în acest an. Controalele au fost demarate deoarece riscul de evaziune fiscală este mai ridicat la cabinetele medicale.
„În urma analizei compartimentului fiscal, a criteriilor de risc, au fost extinse acțiunile de inspecție fiscală la cabinetele medicale înființate pe persoană fizică. În zona societăților comerciale se înregistrează mai puține deficiențe”, a afirmat directorul executiv adjunct al DGFP, Constantin Grigorică.
De altfel, medicii care și-au înființat societăți comerciale au angajat și un contabil astfel încât fie știu cum să păcălească legal fiscul, adică să profite de chichițele legale, fie lucrează legal și înregistrează toate consultațiile în contabilitate.
158 de controale la cabinetele medicale
În perioada ianuarie-iulie 2011 au fost efectuate nu mai puțin de 158 de inspecții fiscale, din care 149 la medicii care dețin cabinete pe persoană fizică și 9 la medicii care și-au înființat societăți comerciale. La nivelul județului sunt înregistrate un număr de 116 societăți comerciale înregistrate cu activitate de asistență medicală specializată și 190 cabinete medicale organizate ca persoane fizice.