Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Bugetarii rămân fără stimulente


Guvernul a decis eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2012, tuturor fondurilor constituite în sectorul bugetar în vederea acordării de stimulente angajaților, măsura urmând să afecteze funcționarii din ministere și instituțiile subordonate, polițiști, vameși sau perso-nalul din sistemul judiciar.

Surse guvernamentale au declarat că Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, măsura abrogării tuturor prevederilor din actele normative în vigoare prin care se autorizează unele instituții și autorități publice ale administrației publice centrale de a reține o parte din veniturile realizate și a constitui fonduri pentru stimularea personalului bugetar angajat în aceste instituții și autorități publice.

„Conform Scrisorii de intenție, semnată cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în iunie, România    și-a luat angajamentul de a elimina baza legală pentru fondurile de stimulente cu intrare în vigoare de la 1 ia-nuarie 2012. România s-a angajat ca până la sfârșitul lunii august 2011 să fie aprobat de către Guvern actul normativ de abrogare a bazei legale de constituire a fondurilor de stimulente, acest reprezentând un criteriu de referință structural de a cărui îndeplinire depinde continuarea Acordului Stand-by încheiat cu FMI”, au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, deși prin legea cadru privind salarizarea în sectorul bugetar, în vigoare de la 1 ianua-rie, au fost luate în conside-rare toate drepturile salariale stabilite prin acte normative speciale, au rămas în vigoare acte legislative care permit unor instituții și autorități ale administrației publice centrale să constituie fonduri pentru stimularea angajaților.

Prin urmare, Guvernul a adecis abrogarea prevederilor din Lega petrolului și Legea minelor privind constituirea unor fonduri de stimulente de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, dar și prevederile care permiteau Administrației Naționale a Rezervelor de Stat sau Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului să folosească veniturile extrabugetare pentru stimulente.

De asemenea, personalul din sistemul judiciar nu va mai beneficia de stimulentele constituite din taxa de timbru judiciar, Guvernul eliminând din lege și prevederea ca o cotă parte din veniturile strânse din vânzarea timbrului judiciar să poată fi folosită la construcția și cumpărarea de locuințe de serviciu.

Conform deciziei Guvernului, polițișitii nu vor mai putea fi recompensați cu până la 1% din cuantumul veniturilor aduse prin acțiunile acestora, iar vameșii și angajații Gărzii Financiare nu vor mai beneficia de stimulentele acordate drept cotă parte din amenzi, confiscări sau alte venituri.

Funcționarii din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și direcțiilor financiare teritoriale, personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Sănătății sau autorităților de sănătate publică, precum și angajații Ministerului Me-diului, Administrației Fondului de Mediu, Administrației Naționale Apele Române, Agenției Române pentru Conservarea Energiei nu vor mai putea beneficia nici ei de fondurile de stimulente.
Printre cei care nu vor mai primi stimulente se mai regăsesc agajații Oficiului Român al Drepturilor de Autor, Agenției Naționale Antidoping și personalul din domeniul silvic, Guvernul luând decizia de a abroga totodată „orice alte dispo-ziții prin care se reglementează constituirea de fonduri pentru stimularea personalului”.

Potrivit surselor citate, Guvernul va reglementa, pentru personalul bugetar afectat, modul de compensare a drepturilor bănești eliminate prin legea legea de salarizare pentru anul 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?