Un număr de 220 de angajați din Brăila și Vrancea vor fi pregătiți prin proiectul „Adaptează-te prin calificare”, derulat de Fundația Åcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie, din Brăila, în parteneriat cu filiala vrânceană. Proiectul, lansat ieri la Focșani, are o valoare de aproape două milioane de lei și va fi implementat până în 2013. Proiectul se va finaliza cu un concurs gastronomic interjudețean, cu diplome și premii.
La nivelul județului Vrancea, vor fi pregătiți 25 de tranșatori, 10 cameriste, 25 carmangii, 25 de lucrători în prelucrarea laptelui, cărnii, peștelui, 25 măcelari și 10 bucătari. Proiectul își propune, în primul rând, creșterea competențelor profesionale pentru 220 de angajați, dintre care minim 50 de femei, din județele Brăila și Vrancea, prin calificare sau recalificare în 11 meserii și certificarea competențelor dobândite. „E foarte posibil, o măcelărie să ia decizia și să își schimbe domeniul de activitate pentru că nu mai sunt cerințe pe piață și, atunci, personalul e bine să fie pregătit și dispus să participe la aceste programe”, a afirmat Victoria Cireașă, șeful Åcolii Române de Afaceri – filiala Brăila.
Doar două cameriste din Vrancea sunt calificate în meserie
Selectarea meseriilor pentru care vor fi calificați angajații a fost realizată în baza unei prospectări a pieței muncii. Directorul Fundației Åcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie, filiala Vrancea, Victoria Aciobăniței, a dat exemplul meseriei de cameristă. Pentru această meserie sunt doar două persoane calificate, la nivelul tuturor hotelurilor și pensiunilor din județ. „Am contactat o serie de firme precum Aurora de la Odobești, Proliv de la Cîmpineanca, inclusiv Zanfir și am constatat că există foarte mulți angajați care lucrează pe posturile respective, dar nu au calificarea necesară”, a afirmat directorul Victoria Aciobăniței.