Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Peste 1.300 absolvenţi la sesiunea a doua


Sesiunea a doua a examenului de Bacalureat este monitorizată de 2 experți din cadrul Corpului de Experți al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. La fel ca și în prima sesiune, puțini profesori universitari au venit pentru a prelua funcțiile de președinți de comisii, astfel că s-a apelat la directori și inspectori școlari. Cei 1.875 candidați care s-au înscris în cadrul acestei sesiuni încep astăzi probele scrise ale examenului de Bacalaureat. Aceasta este ultima șansă pentru anul 2011, cei care nu vor reuși să obțină media generală peste 6 își mai pot încerca norocul abia în sesiunea din iunie – iulie 2012. În prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost respinși peste 1.800 absolvenți, procentul de promovabilitate în Vrancea fiind de-a dreptul jenant.

Examenul de Bacalaureat continuă cu probele scrise, care încep astăzi. Potrivit calendarului oficial stabilit de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura Română, se va susține astăzi cu începere de la orele 9 dimineața. Candidații vor trebui să se prezinte în sala de examen între orele 7.30-8.30 și să aibă asupra lor doar cartea de identitate. Examenul continuă două zile mai târziu, adică pe 31 august, cu proba obligatorie a profilului. Sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat se încheie în data de 2 septembrie cu proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate duminică, 4 septembrie, și tot în cursul aceleeași zile, candidații nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. În cazul celor care nu vor reuși să promoveze nici în cadrul acestei sesiuni, singura lor șansă mai este abia în cadrul examenului de Bacalaureat din vara anului 2011. „De luni, încep probele scrise, iar noi suntem pregătiți cu profesori asistenți, materiale și consumabile, mă refer la copiatoare. De asemenea, sălile de clasă au fost amenajate corespunzător, fiind dotare cu camere video de suprave-ghere”, a precizat inspectorul școlar Ion Ionașcu.
La sesiunea din toamnă a Bacalaureatului s-au înscris atât elevii care nu au luat note de trecere la una sau mai multe probe de examen la sesiunea din iunie-iulie, dar și cei care au nevoie de mărire de notă, astfel încât să poată promova cu minim media 6. La nivelul județului nostru, procentul de promo-vabilitate la examenul de Bacalaureat în prima sesiune a fost de 39,90. Cei mai mulți dintre candidați, 1.315, vor susține examenul la matematică, proba scrisă la limba și literatura română urmând a fi susținută de 904 absolvenți de liceu, alți 584 susținând examenul la biologie.

Pedepse drastice în cazul tentativelor de copiere
 
Potrivit metodologiei de examen stabilită de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, camerele de supraveghere video vor fi funcționale pe toată durata examenului, așa că absolvenții de liceu care nu s-au pregătit foarte bine, ar face bine să scrie pe foaie doar ce știu și să evite să se inspire din orice altă sursă, pentru că riscă să fie eliminați din sala de examen. Absolvenții prinși la copiat, vor mai putea susține exa-menul de Bacalaureat abia în sesiunea din vară a anului 2013. În plus, toate exa-menele susținute până la eliminare sunt anulate. Numai în cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, 7 absolvenți de liceu din Vrancea au fost eliminați din cadrul de Bacalaureatului fără drept de apel, după ce au fost surprinși în timp ce încercau să copieze. Ei vor susține examenul maturității abia în sesiunea din toamna anului viitor. „Îi rugăm pe candidați să nu intre în sălile de examinare cu telefoane mobile sau alte mijloace ce pot conduce la rezolvarea subiectelor. În cazul în care vor fi prinși cu acestea asupra lor, vor fi eliminați din examen, chiar dacă materialele sau telefoanele nu au fost folosite. Chiar și în cazul în care telefonul era închis. Este mai bine să nu vină la examen cu aceste materiale”, a spus inspectorul școlar Ion Ionașcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?