Statul român pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendări de cel puțin câteva luni de la tranzacționarea certificatelor de emisii de carbon, situație generată de neregulile la întocmirea inventarului național de emisii, pentru care șeful ANPM, Iosif Nagy, urmează să fie demis.
Decizia finală în privința suspendării României de la tranzacționarea acestor certificate va fi anunțată luni, 29 august, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare – Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute și drept „certificate de poluare” sau „certificate verzi”. Suspendarea României a fost propusă la precedenta reuniune a forului, desfășurată în perioada 6 – 8 iulie la Bonn, în Germania. Conform procedurii, deși concluziile întâlnirii din iulie sunt preliminare, la reuniunea din 25-27 august, ținută tot la Bonn, România nu mai are dreptul la o nouă audiere, ci doar la o „decla-rație oficială”.
„Problema în care am ajuns acum este extrem de delicată”, a declarat, joi, o sursă din echipa de experți în Protocolul de la Kyoto a unei instituții de mediu din București. Potrivit expertului citat, România „va fi, cel mai probabil, suspendată” în urma întâlnirii de la Bonn, care a început joi. „Colegii mei de-acolo vor face tot ce se poate pentru a evita suspendarea României, dar este foarte probabil că nu vor putea să ne scape de ea”, a spus specialistul.
Cauza iminentei suspendări a României o constituie „neîncrederea în capacitatea autorităților publice române de a gestiona problematica estimării emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național”.
„Mai precis, Bucureșiul nu a fost în stare să raporteze corect cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel național, să facă un așa-numit inventar al acestora”, a explicat specialistul.
Inventarul Național al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră pentru 2011 trebuia întocmit de Agenția Națio-nală pentru Protecția Mediului (ANPM).
Potrivit statisticilor oficiale, România dispune de un surplus de 300 de mi-lioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, evaluate în urmă cu 2009 de Ministerul Mediului la circa trei miliarde de euro. În 2011 prețul certificatelor, stabilit printr-un complicat mecanism al cererii și ofertei pe mai multe burse, a scăzut la 5-6 euro pe unitate, față de 10 euro în 2009-2010.
Solicitați să încerce totuși, în ciuda tuturor necunoscutelor, o estimare a pagubelor cauzate de inactivitatea totală a României în ultimii trei ani în această direcție, specialiștii citați au avansat sume cuprinse între trei miliarde de euro în cel mai pesimist scenariu și aproximativ două miliarde de euro, în cazul în care din decembrie România va putea participa din nou la tranzacționare și cu condiția ca prețul să nu mai scadă atât de vertiginos.