Studiile recente au demonstrat că laptele pasteurizat și produsele lactate pasteurizate nu sunt foarte sănătoase pentru organism dacă mediul în care aceste produse sunt procesate nu este unul curat, iar pasteurizarea nu se realizează în condiții optime.
Nici laptele crud nu este considerat potabil dacă nu a fost obținut într-un centru specializat care să îndeplinească toate condițiile de igienă. De asemenea, iarba cu care sunt hrănite vacile joacă un rol important în calitatea laptelui. Aceasta trebuie să fie certificată ecologic și animalele nu ar trebui să fie tratate cu hormoni sau antibiotice. Doar în aceste condiții putem să avem siguranța că bem un lapte sănătos care oferă organismului substanțele benefice de care acesta are nevoie. Laptele crud, nepasteurizat, integral, este bogat în grăsimi, proteine și enzime sănătoase. Fără grăsimi corpul nu ar putea să absoarbă calciul și mai ales proteinele. Grăsimile saturate ajută organismul să absoarbă calciul, substanță vitală pentru întărirea sistemului osos. Medicul Nina Planck susține că grăsimea din lapte conține glycosphingolipids, grăsimi care stimulează metabolismul celular și luptă împotriva infecțiilor gastro-intestinale. Experții în nutriție includ alergiile, astmul bronșic, tulburările sistemului imunitar, bolile cardiovasculare, diabetul și osteoporoza pe lista de probleme de sănătate asociate cu consumul de lapte pasteurizat. Atunci când laptele este pasteurizat, procesul de încălzire distruge în mod eficient toate bacteriile. Laptele pasteurizat a fost modificat în așa fel încât organismul nostru nu îl procesează. Laptele crud conține bacterii naturale și probiotice care au rolul de a ajuta digestia și suportul adus sistemului imunitar. Laptele brut, produs organic în unitățile autorizate din punct de vedere sanitar, este cel mai sănătos.