Åoferii indisciplinați vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a-și achita amenzile primite de la lucrătorii din cadrul Poliției Rutiere. În timp ce cuantumul amenzilor va crește, permisul de condu-cere va fi reținut pentru abateri mai grave decât cele pentru care se suspendă acum. Noutate este faptul că procesul verbal de contravenție nu mai poate fi contestat. Åoferii disciplinați în trafic spun că modificările nu-i afectează prea mult, dar imposibilitatea de a contesta amenzile li se pare prea mult. „Eu am permis din 2003 și sunt disciplinată în trafic. Merg cu centura cuplata, cu luminile aprinse indiferent de drum, nu depășesc viteza legală. În concluzie, pe mine nu mă afectează prea mult. Dar faptul că nu vom mai putea contesta sancțiunile, mi se pare cam mult totuși. Sunt polițiști care fac exces de zel sau pur și simplu greșesc. Nici cu lungirea dosarelor de contestare a amenzilor, în instanță, nu sunt de acord. Cred că trebuia găsită o soluție, astfel încât judecătorii să dea verdicte într-un timp cât mai scurt”, ne-a spus Adriana, din Focșani.
***
Åeful Poliției Române, Liviu Popa, a declarat, vineri seară, că regimul rutier va suferi o serie de schimbări, respectiv amenzile vor deveni mai usturătoare și se va elimina sistemul „inutil” cu puncte de penalizare. Totodată, permisele nu vor mai putea fi ridicate atât de ușor. Popa a spus că penalizarea cu puncte nu este un sistem eficient, pentru că nu a produs niciun efect dorit. De altfel, nici șoferii nu erau încântați de această prevedere, pentru că la un anumit număr de puncte de penalizare pri-mite, li se reținea permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Cei care s-au aflat în această situație și au vrut să-și recupereze mai repede documentul s-au văzut nevoiți să susțină o testare cu întrebări din Codul Rutier. „Treaba asta cu punctele nu mi s-a părut rea. Spre exemplu, și în Italia este la fel și nu a vociferat nimeni. Dar așa e în România. Din punctul meu de vedere, o retestare a șofe-rilor care au rămas fără permise nu ar fi rea, poate așa își amintesc care este limita de viteză legală și semnificația indicatoarelor. În Italia nu ai voie să conduci cu șlapi, că imediat ești amendat. La noi nu-i nici o problemă”, a spus Constantin Georgian.
De asemenea, șeful Poliției Române a declarat că vrea amenzi mult mai usturătoare pentru șoferii ce comit nere-guli la regimul vitezei, spunând că dacă o persoană își permite să cumpere un bolid, poate să-și ia și o amendă de 2.000 de euro.