Dependența este o boală cerebrală cronică, nu doar o problemă comportamentală anunțată printr-o serie de simptome precum nevoia acută de anumite substanțe și schimbări ale stării de dispo-ziție, potrivit unei echipe de cercetători americani. The American Society of Addiction Medicine (ASAM) a ela-borat noua definiție a dependenței în urma unui proces consultativ care s-a întins pe durata a patru ani, informează dailymail.co.uk.
„Dependența înseamnă mult mai mult decât acele situații care-i fac pe oameni să se comporte urât”, a declarat medicul Michael M. Miller, unul dintre cei 80 de autori implicați în acest studiu.
Savanții americani spun că noua lor definiție este valabilă atât pentru cazurile de dependență de alcool și droguri, cât și pentru cele de dependență de jocuri de noroc și de tulburări de alimentație. Specialiștii consideră că, la fel ca în cazul altor maladii cronice, precum bolile cardiace și diabetul, tratamentul contra dependenței și prevenirea reapariției ei reprezintă un efort ce trebuie făcut pe termen îndelungat.
Dependența este descrisă în general prin simptomele ei comportamentale: amețeli, pofta pentru o anumită substanță, dar și acele lucruri pe care oamenii acceptă să le facă pentru a obține o anumită stare, evitând o alta.
Savanții americani consideră că dependența are la bază un efect combinat complex, alcătuit din rețele cerebrale emoționale, cognitive și comportamentale. Genetica joacă la rândul ei un rol important, iar anumite persoane sunt mai vulnerabile în fața dependenței dacă au consumat droguri în adolescență sau au abuzat de analgezicele prescrise după ce au suferit o accidentare sau o operație.
Vârsta contează la rândul ei. Cortexul frontal ajută la înfrânarea unor comportamente nesănătoase, afirmă Nora Volkow. Atunci când o persoană este cu adevărat dependentă, acest sistem de recompensare deformat îi face pe oameni să fie incapabili să renunțe la acele substanțe.