Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO: Mamă gonită de acasă de bătăile soţului


 

An de an, zeci de mame, strângându-și în brațe pruncii și cu alți doi-trei copilași de mână, ajung să bată la porțile Centrului Maternal Focșani, alungate fiind de acasă de cei care ar trebui să le ofere dragoste și sprijin. Purtând pe trup semne de violență și cu sufletul strâns în urma fricii și umilințelor îndurate, abia reușesc să povestească psihologului din Centru traumele care le marchează ființa. Violența domestică poate conduce în foarte multe cazuri, la crime.

Una dintre femeile care se adăpostesc în Centrul Maternal Focșani este venită dintr-o zonă de munte. În mediul rural, episoadele de violență ale bărbaților asupra femeilor sunt considerate de foarte multe ori normale și nicidecum abuzuri. Copiii, martori tăcuți la bătăile pe care tatăl i le aplică cu regularitate mamei, suferă în tăcere sau preiau din responsabilitățile părinților, pentru a îngriji ceilalți frați. Pe femeia a cărui nume din motive lesne de înțeles nu îl vom dezvălui, tocmai aceste episoade au mânat-o de acasă. Bărbatul cu care și-a împărțit casa și patul, și-a dat arama pe față și o lovea cu re-gularitate. „Sunt în Centrul Maternal din luna iunie. Conflictele conjugale m-au determinat să-mi iau copiii și să plec. Am făcut-o pentru liniștea lor. Åži pe copiii îi certa, mai ales pe cea mijlocie. Nu o să mă mai întorc la el. Am trăit patru ani împreună. La început nu era așa, după aceea și-a dat arama pe față. El era învățat singur, să aibă banul lui și să nu-l deranjeze nimeni. Nu consuma alcoool frecvent, dar era o fire dificilă”, ne-a spus mama de 41 de ani.
Biata femeie povestește la trecut de toate relele prin care a trecut, parcă vrând să scape de coșmarul care i-a întunecat viața. Åžtie că acum are un sprijin, iar angajații Centrului o vor ajuta până în momentul în care își va putea lua viața în propriile mâini. Situația sa este cu atât mai dificilă, cu cât poartă în pântec un copil, pe care vrea să-l crească departe de scandaluri, urlete și înjurături. Pe deasupra, mai are și probleme de sănătate. „Eu am mai fost căsătorită și din relația aceea s-au născut doi copii. Din momentul în care s-a născut copilul lui, pe ceilalți doi a început să-i trateze cu răceală și cel mai mult o certa pe fiica mijlocie, care era mai sensibilă și mai bolnăvicioasă. Este o fire egoistă. Cred că știe unde sunt, dar nu a venit niciodată după mine. Este prima oară când plec de acasă și nu vreau să mă mai întorc”, mai spune femeia. Evită să povestească despre cele îndurate din partea soțului, conflictele cu soțul le numește simplu „conflicte familiale”, fără a specifica însă câtă durere fizică și sufletească înseamnă cele două cuvinte. Gravida noastră vrea o viață nouă pentru copiii săi. Angajații centrului spun că este o mamă model, care își îngrijește copiii și luptă pentru ei.

Centrul Maternal la dispoziția femeilor aflate în dificultate

Din 2003, de când Centrul Maternal a fost deschis, peste o sută de mame cu copilașii după ele, au ajuns aici, după ce au a fost fugărite de bărbații lor. Majoritatea femeilor provin din mediul rural, unde bătaia dată nevestei este motiv de mândrie. În cele mai multe cazuri, spun specialiștii, conflictele în familie apar din cauza consumului excesiv de alcool, carențelor educaționale și a sărăciei. „Centrul Maternal asigură toate serviciile. În momentul în care ajung la noi, sunt lăsate să se stabilizeze emoțional, după care iau legătura cu psihologul și cu asistentul social pentru a identifica serviciile de care au nevoie, respectiv găsirea unui loc de muncă sau o școală pentru copii. În același timp, încercăm să mediem relațiile cu partenerii de viață și avem foarte multe femei care s-au împăcat cu soții lor și s-au întors acasă”, ne-a declarat Violeta Pavelescu, șefa Centrului Maternal. Psihologul are, de asemenea, un rol foarte important în depășirea momentelor critice de către victimele violenței domestice. El are rolul de a spriji moral femeia, de a o aduce pe „linia de plutire” din punct de vedere emoțional. „Cu ajutor din partea noastră, poate depăși momentul. Sigur că nu putem suplini familia, dar insistăm asupra unor aspecte pe perioada șederii sale aici. Cauzele violenței domestice le identificăm cu ajutorul mamei. În mediul de unde vin, aceste femei nu sunt îndeajuns de informate. Ajunge să se îndrăgostească de bărbat și după nouă luni, după apariția copilului, vede că lucrurile nu stau chiar așa cum și-a imaginat. În mediul rural nu există cabinete de planning familial”, ne-a spus psihologul Cristina Lazarin.
Capacitatea Centrului Maternal este de 12 locuri, dar au fost cazuri în care au fost cazate și peste 20 de persoane. Femeia care apelează la sprijinul acestor oameni poate rămâne internată în Centru timp de șase luni.
Dacă problemele lor nu-și găsesc rezolvarea, atunci șe-derea lor poate fi prelungită. „Consecințele asupra copiilor sunt poate de trei ori mai mari decât asupra mamei. Femeia, de obicei, se autoizolează și copilul este cel mare preia atribuțiile mamei. Am avut un caz în care o fetiță de opt ani făcea mămăligă fraților mai mici”, ne-a declarat Anca Candrea, șefa Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul Centrului Maternal Focșani.

Tăiată pe stradă pentru că a plecat de acasă

Au fost și cazuri în care bărbații au aflat unde sunt cazate nevestele lor și au venit după ele, pentru a le lua acasă cu forța. Este și cazul lui Aurelian Bounegru, bărbatul care și-a atacat soția pe stradă cu un cuțit. Bărbatul a fost trimis în judecată în stare de arest. Elena Grancea, de 28 de ani, din Focșani, mama unei fetițe cu handicap, de doar trei anișori, a fost tăiată cu cuțitul în zona gâtului și a capului. Femeia a suferit leziuni traumatice care au necesitat spre vindecare 16-18 zile. Aurelian, care are 38 de ani, nu a ezitat să o lovească pe femeie chiar în plină stradă. Era băut și supărat pe  faptul că aceasta plecase de acasă și era găzduită la Centrul Maternal. Cu câteva zile înainte, omul făcuse scandal la centru și chiar a amenințat-o pe femeie de față cu alte persoane că o va bate și îi va lua copilul. La momentul respectiv, medicii spuneau că Elena Grancea a ajuns la spital cu plăgi tăiate de cuțit la pleoapa superioară a ochiului drept, în spatele urechii drepte, dar și pe brațul și antebrațul drept și cu o secțiune a tendoanelor de la degetele unu și doi ale mâinii drepte.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?