O dezbatere în Parlament pe tema unui eventual proiect al canalului âDunăre-Bucureștiâ cu participarea unor specialiști pentru a analiza problemele pe care le implică este propusă de președintele de onoare al Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, într-o postare pe blogul său personal.
âAm aflat cu surprindere că premierul Boc a tratat, cu prilejul vizitei in China, includerea printre obiectivele de investiții la care s-a solicitat participarea unor parteneri chinezi, și a așa-numitului âcanal Dunăre-Bucureștiâ. Trebuie să înțelegem că guvernul Boc își asumă realizarea acestui obiectiv de investiții, promovat la vremea sa de Nicolae Ceaușescuâ, atrage atenția fostul șef de stat.
Ion Iliescu consideră că âinvestiția foarte costisitoareâ trebuie să aibă aprobarea Parlamentului. âSunt curios să știu cine anume susține o asemenea aberație. Iar primul-ministru și miniștrii care succesiv au susținut acest proiect, nefiind de specialitate, sunt convins că nici nu pricep o serie de argumente pro și contra acestui proiect. Însă, dincolo de orice argumente, la aprobarea unei investiții (…) de asemenea dimensiuni și valoare, trebuie să se dea un răspuns simplu: dacă este necesară o asemenea investiție și la ce slujește ea? Pentru ca acest așa-zis âCanalâ nu răspunde deloc vreunei necesități!â, afirmă Ion Iliescu
De asemenea, președintele de onoare al PSD amintește că după cel de-al doilea război mondial traficul fluvial pe Dunăre s-a redus continuu până la dispariția sa totală, ceea ce nu justifică construirea unui canal. âCeaușescu a decis această construcție, în ciuda opo-ziției hotărâte a specialiștilor din domeniul gospodăririi apelor, din motive de orgoliuâ, adaugă Ion Iliescu pe blogul său.
âDacă cei de la guvernare (…) se încăpățânează să susțină în continuare un asemenea proiect aberant, propun Parlamentului să solicite o dezbatere, cu parti-ciparea unor oameni calificați, pentru a se lămuri pe fond toate aceste probleme și a evita risipirea resurselor modeste ale țării în asemenea lucrări fără perspectivăâ, își încheie Ion Iliescu postarea sa.
Premierul Emil Boc a anunțat în cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent în China că se dorește implementarea a cinci proiecte majore propuse de România în domeniile energiei, transporturilor și agriculturii. Cele cinci proiecte, cu valori de cel puțin un miliard de euro fiecare, se referă la construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești, Canalul Dunăre-București, Canalul Siret-Bărăgan, centura de ocolire a municipiului București, care ar urma să fie realizate în parteneriat public-privat.