Doi bărbați din Câmpuri au fost reținuți aseară, pentru 24 de ore, la Buzău. Florin Mateiu și Vasile Iordache sunt acuzați de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale, tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare. Ieri, în mai multe localități din județ s-au desfășurat 14 percheziții. Anchetatorii au căutat înscrisuri, sume de bani, dar și alte indicii privind comiterea unor infracțiuni la regimul silvic. Perchezițiile au fost efectuate la Câmpuri, Panciu, Odobești, Broșteni și Focșani. De asemenea, procurorii și polițiștii au făcut percheziții și la sediile unor societăți comerciale. Potrivit anchetatorilor, rețeaua și-a întins „tentaculele” și în județele Buzău și Brașov. Astfel, polițiștii de la Buzău au efectuat șapte percheziții, iar verificările i-au vizat tot pe vrânceni.
Doi bărbați cu afaceri în domeniul exploatării și comercializării lemnului, respectiv Florin Mateiu, de 33 de ani, și Vasile Iordache, de 50 de ani, ambii din Câmpuri, au fost reținuți, aseară, de oamenii legii buzoieni. Astăzi, ei vor ajunge în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Cei doi au căzut în plasa anchetatorilor în timp unor descinderi, care au avut loc ieri în mai multe localități din județele Vrancea, Buzău și Brașov. Rețeaua este suspectată de evaziune fiscală, fals mate-rial în înscrisuri oficiale, tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare.
În Vrancea, au fost vizate mai multe persoane cu afaceri în domeniul forestier din Câmpuri, Panciu, Focșani, Odobești și Broșteni, care s-au trezit ieri dimineață, pe la ora 4.00, cu mascații peste ele. Åase dintre percheziții au fost efectuate la Câmpuri. Potrivit unor surse, polițiștii au răscolit locuințele fraților Costel și Florin Mateiu, pe cea a lui Vasile Iordache, zis „Baronul”, dar și pe a fiului său, Ion Iordache, proprietățile fraților Gigel și Silviu Dogaru. De altfel, anchetatorii spun că Vasile Iordache, zis „Baronul”, ar fi și capul rețelei.
Percheziția de la Broșteni l-a vizat pe Maricel Păun, care ar fi încercat să distrugă mai multe documente, iar cea de la Odobești pe Fănica Păun, mama lui Maricel. Perchezițiile de la Panciu au fost efectuate la domiciliile a două familii, care poartă numele Pană. De asemenea, percheziții au fost efectuate și la societatea „Atunia Forest” din Câmpuri, care aparține lui Ion Iordache, dar și la „Nemiforest”, ce aparține unuia dintre frații Mateiu. La cele 14 percheziții efectuate în Vrancea au participat polițiști din județele Vrancea, Buzău și Brașov. În total, 12 oameni au ajuns la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, dar și la Buzău pentru a fi au-diate. Polițiștii susțin că suspecții ar fi tăiat arbori ilegal și ar fi folosit instrumente de marcat falsificate. La percheziții, anchetatorii au găsit și un instrument de marcat arbori falsificat. Totodată, membrii rețelei se sustrăgeau de la plata impozitelor la bugetul consolidat de stat, prin neînregistrarea veniturilor sau diminuarea ve-niturilor reale rezultate din activitățile economice desfășurate.
Diplome de Bac și cărți de identitate auto în alb
Persoanele cercetate în acest dosar nu s-au mulțumit să facă afaceri cu lemn doar în Vrancea, ci s-au dus și în județele vecine, respectiv Buzău și Brașov. Potrivit unor surse apropiate anchetei rețeaua s-ar fi extins și în județele Covasna și Harghita. Polițiștii buzoieni spun că gruparea ar fi desfășurat, în cursul anului 2011, activități ilegale de exploatare, debitare și comercializare a materialelor lemnoase pe raza județului Buzău. În timpul perchezițiilor efectuate ieri, au fost ridicate în ve-derea continuării cercetărilor, documente cu regim special pentru material lemnos, aparținând unor societăți de pe raza mai multor județe, necompletate; documente de evidență contabilă și extracontabilă ale unor societăți cu activitate în domeniu; un dispozitiv silvic de marcat care s-a stabilit că este fals, precum și alte documente oficiale, respectiv diplome de Bacalaureat, certificat de calificare profesională și carte de identitate a vehiculului în alb sau susceptibile a fi falsificate. „Împotriva a trei dintre suspecți- o femeie de 56 de ani, din Brașov și doi bărbați de 50 și 33 de ani, ambii din Vrancea – s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale, tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare. În cursul zilei de mâine (astăzi-nr), cei trei urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău cu propunere de arestare preventivă. În urma investigațiilor efectuate de polițiști s-a stabilit că cei doi vrânceni reținuți de polițiști sunt aceleași persoane care au desfășurat activități ilicite de exploatare, debitare și comercializare a materialelor lemnoase pe raza comunei Gura Techii. Acțiunile polițiștilor buzoieni au fost desfășurate în perioada 8-9 iunie a.c., când, pe suprafețele de pădure, proprietatea unor persoane fizice, în cuprinsul a două parchete autorizate spre exploatare pentru o societate din județul Vrancea, au fost găsite 74 de cioate molid, fag și mesteacăn tăiate fără a fi marcate, 307 cioate molid, fag și mesteacăn, cu un diametru între 20 și 104 centimetri, marcate cu un dispozitiv artizanal de marcare, pentru care a fost estimat un volum de 780 m.c. material lemnos exploatat ilegal”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Buzău.
Lemn confiscat
Polițiștii buzoieni mai spun că au fost inventariați 16 arbori pe picior ce purtau amprenta ciocanului silvic susceptibil a fi falsificat și a fost luată măsura indisponibilizării cantității de 206,283 metri cubi lemn de lucru rășinoase și 1,517 metri cubi lemn de lucru fag, despre care s-a stabilit că provin din tăieri ilegale. „Au fost efectuate în județul Vrancea 14 percheziții domiciliare în cadrul mai multor dosare înregistrate la nivelul inspectoratelor de poliție ale județelor Vrancea și Buzău. Investigațiile și activitățile de cercetare vizează soluționarea unor cazuri privind tăieri ilegale de arbori, folosirea unor instrumente de marcat falsificate și sustragerea de la plata impozitelor la bugetul conso-lidat de stat, prin neînregistrarea veniturilor sau dimi-nuarea veniturilor reale rezultate din activitățile economice desfășurate. În urma perchezițiilor au fost găsite și ridicate mai multe documente contabile și extracontabile, un instrument de marcat falsificat și suma de 11.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea.
Documente falsififcate la Brașov
Potrivit anchetatorilor, documentele de însoțire ale transporturilor de lemn ar fi fost falsificate la Brașov. Din verificări a reieșit că „devoratorii” de păduri obțineau de la instituțiile abilitate, documente în care era specificat faptul că au voie să taie o anumită cantitate de material lemnos. Când ajungeau în pădure, situația se schimba. Oamenii nu mai țineau cont de ce scrie în do-cumente și tăiau cât aveau nevoie, respectiv mai mult. Ca să nu cadă sub incidența legii, „devoratorii” de păduri obțineau documente false de la Brașov, cu care puteau justifica cantitățile de material lemnos tăiate ilegal. Mai mult, cu ajutorul ciocanului de marcat, tăiau ce copaci vroiau pe care îi marcau pe loc, cu ustensila proprie.
Păduri „măturate” cu acordul tacit al autorităților
În mod normal, pădurile nu ar fi putut fi căsăpite fără știrea instituțiilor cu respon-sabilități în domeniu. Surse neoficiale susțin că percheziții ar fi fost efectuate și la Soveja și că în toată această poveste ar fi implicați și câțiva pădurari. ÅefulDirectiei Silvice Focsani, Petrică Tudosă, a confirmat faptul că anchetatorii au fost și pe la Ocolul Silvic Soveja. „Nu am fost informat oficial despre acest control, dar am auzit că ar fi fost și la Ocolul Silvic Soveja”, a precizat Petrică Tudosă. Pe de altă parte, în această perioadă, la Ocolul Silvic Soveja este în derulare un control de fond, dispus de directorul general al Romsilva. „Este un control de fond, de rutină, care se derulează o dată la doi ani. Când va fi întocmit raportul final, vă vom pune la dispoziție toate datele”, a adăugat Petrică Tudosă.
Ancheta este abia la început, urmând ca pe parcurs anchetatorii să despice firul în patru și să dea de urma tuturor persoanelor implicate. În mod nomal, primul care intră în pădure este pădurarul. El este cel care știe cel mai bine care copac s-a tăiat marcat sau nu.
Firmă din Câmpuri, verificată de reprezentanții Gărzii Financiare
Florin Mateiu este un personaj cunoscut printre anchetatori, el având la activ mai multe dosare penale, în care a fost și încă mai este cercetat tot pentru astfel de fapte. Reprezentanții Gărzii Financiare Vrancea au intrat și ei pe fir. Aceștia fac verificări la firme care au ca obiect de activitate exploatarea și comercializarea de masă lemnoasă. „Facem verificări la societăți care desfășoară activități de comercializare a masei lemnoase. Este o acțiune care se desfășoară în colaborare cu Poliția”, a spus Adrian Buzdrug, comisarul șef al Gărzii Financiare Vrancea.