Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Teren dispărut din hărţile APIA


Hărțile digitale de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au șters 300 de metri pătrați din terenul deținut legal de Emil Cîrjan, un agricultor din Dumbrăveni. Bărbatul are titlu de proprietate, extras de carte funciară pentru o parcelă de 5.500 metri pătrați însă în hărțile de la APIA a găsit doar 5.200 metri pătrați. Din această cauză, fermierul nu poate obține un credit în contul subvenției pentru teren.

Emil Cîrjan a aflat de dispa-riția terenului când a depus do-cumentația pentru subvenția unică pe suprafață. Deși avea toate documentele legale, inclusiv titlul de proprietate, extras de carte funciară, la depunerea cererii pentru subvenția europeană a aflat că figurează cu o suprafață mai mică decât cea pentru care plătește impozit. Inițial a crezut că este o greșeală și că această neregulă se va rezolva în urma unei analize a instituțiilor implicate. Însă a aflat cu stupoare că, din cauza acestei diferențe, nu poate accesa nici măcar creditul în contul subvenției pe care trebuie să o primească.
„În hărțile de la APIA fi-gurez cu o suprafață mai mică cu 300 metri pătrați decât am în titlul de proprietate și cartea funciară. Când am depus documentele pentru subvenția unică pe suprafață am depus și extrasul de carte funciară. Conform documentelor de la cadastru, o instituție a statului român, am o suprafață de 5.500 metri pătrați, iar la APIA apar cu doar 5.200 metri pătrați. Mi s-a spus că o soluție ar fi să renunț la cei 300 de metri pătrați, dar de ce să renunț la această suprafață? Nu este vina mea”, a afirmat Emil Cîrjan.
Pentru a lămuri această situație, bărbatul a făcut o nouă cerere la APIA, dar și la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. „Vreau să iau un credit în contul subvenției și să fac și o plantație de vie, cu un plan de reconversie. Nu pot să fac documentele și să apar cu o suprafață la APIA și alta de la Cadastru. Nu este nici vina mea”, a mai spus Emil Cîrjan. În plus, dacă hărțile de la APIA sunt corecte și parcela respectivă are o suprafață mai mică decât cea din titlul de proprietate, bărbatul ar putea cere primăriei din localitate chiar despăgubiri pentru terenul lipsă.

Supracontrol cu GPS-ul

Conducerea APIA Vrancea susține că va fi verificată situa-ția fermierului de la Dumbrăveni. Directorul executiv, Octavian Vieru a declarat că eventualele modificări vor putea fi realizate abia după ce se vor obține aprobările de la Agenția din București. „Cunosc această situație și urmează să desemnez persoanele care vor merge în teren și vor verifica prin GPS suprafața respectivă. Aceasta va fi comunicată la București și se va elibera adeverința pentru suprafața rezultată în urma măsurătorilor”, a afirmat directorul executiv al APIA, Octavian Vieru.
De menționat că în hărțile digitale de la APIA este realizată o fotografie exactă a suprafețelor pentru care se solicită subvenția. Sistemul european de acordare a subvențiilor introduce termenii de bloc fizic și parcelă pentru identificarea terenurilor deținute de agricultori. Astfel, în acordarea banilor europeni nu se ține cont de hârtiile prezentate de agricultori ci de ultimele măsurători realizate din avion de firmele contractate de APIA.

Teledetecție pentru 1.790 de fermieri

Inspectorii APIA derulează, până la sfârșitul lunii august, verificarea prin teledetecție a suprafețelor pentru care țăranii vrânceni au cerut subvențiile europene. Eșantionul de verificare este de 1.790 de fermieri, cu peste 12 mii parcele. Inspectorii verifică totodată și caietele de evidență a lucrărilor agricole, obligatorii pentru îndeplinirea condițiilor de agromediu. Este vorba despre lucrările tradiționale precum cositul și transportul fânului de către cei care dețin pășuni. Verificările sunt derulate de 9 echipe de inspectori din Vrancea, două echipe de la Giurgiu și câte una dintre Constanța și Ialomița.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?