Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Invitaţi de marcă la inaugurarea mausoleelor


Inaugurarea mausoleelor reabilitate în cadrul proiectului „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, finanțat cu fonduri europene, va fi realizată anul viitor, pe 6 august. La eveniment vor fi invitați reprezentanți ai țărilor implicate în luptele din Primul Război Mondial. Germania, Franța, Rusia, Serbia, Austria, Ungaria, Turcia, Belgia, Anglia, Italia, Japonia și SUA sunt țările care ar putea fi prezente la acest eveniment. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că pasul următor va fi includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. Lucrările de reabilitare a Mausoleului din Focșani au fost realizate în totalitate. În cadrul proiectului se efectuează lucrări de reabilitare a mausoleelor Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja. Åžantierele au fost vizitate de mai multe ori de șeful administrației județene, Marian Oprișan.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că administrația județeană intenționează să inaugureze pe 6 august 2012, de Ziua Eroilor mausoleele reabilitate în cadrul Proiectului „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. Åžeful administrației județene a precizat că la eveniment vor fi invitați reprezentanți ai tuturor țărilor implicate în luptele din Primul Război Mondial. „Vrem ca pe data de 6 august 2012, de Ziua Eroilor, să inaugurăm cele patru mausolee vrâncene, Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja, aflate în prezent în curs de reabilitare în cadrul Proiectului «Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial». La acest eveniment intenționăm să invităm reprezentanți ai tuturor țărilor implicate în luptele din Primul Război Mondial. Germania, Franța, Rusia, Serbia, Austria, Ungaria, Turcia, Belgia, Anglia, Italia, Japonia și SUA sunt țările care ar putea fi prezente la acest eveniment”, a afirmat preșe-dintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Mausoleele vrâncene ar putea intra în patrimoniul UNESCO

Åžeful administrației județene a susținut că va face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. Oprișan a explicat că deja Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său a intrat în vizorul departamentului Meuse din Franța care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a cîmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. El a susținut că și luptele purtate la Focșani, Mărăști și Soveja, dar și mausoleele ridicate aici în memoria celor care au murit în aceste lupte sunt la fel de importante pentru a intra în patrimoniul UNESCO. „Vrem ca să facem demersurile necesare ca cele patru mausolee de la  Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja să intre în patrimoniul UNESCO. Deja Mausoleul Mărășești și zona de luptă din jurul său a intrat în vizorul departamentului Meuse din Franța care vrea să propună intrarea în patrimoniul mondial al UNESCO a câmpurilor de bătălie de la Verdun, Isonzo și Mărășești. Luptele de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Oituz, când românii au ținut în loc armatele dușmane, au reprezentat poate cel mai important moment din istoria Armatei Române și unul dintre cele mai importante din istoria neamului românesc. Intrarea celor patru mausolee în patrimoniul UNESCO ar însemna o recunoaștere a rolului pe care armata română a avut-o în prima conflagrație mondială și vitejia cu care ostașii români au arătat că «Pe aici nu se trece»”, a afirmat Marian Oprișan. Acesta a reamintit că 117.000 de soldați au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri numai în bătălia de la Mărășești, în care s-a confruntat armata română și cea germană între 6 și 19 august 1917.

7 milioane euro pentru reabilitarea mausoleelor

Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Tot în acel an s-au purtat și primele discuții cu instituțiile abilitate. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja vor fi restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu va cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. Totodată, se are în vedere reabilitarea și dotarea cu aparatură modernă, sistem de sonorizare, control video, sistem antiefracție și de ventilare-climatizare a muzeelor de la Mărășești și Soveja, precum și amenajarea unor puncte de informare și parcări la toate cele patru mausolee.
La Mausoleul din Mărăști, ultimele lucrări de anvergură au fost realizate în perioada 1971-1973. Atunci s-au efectuat lucrări de reparații capitale care au costat, la acea dată, 1,2 milioane lei. La Mausoleul din Mărășești, în perioada 2003-2004, s-a rezolvat doar problema infiltrațiilor de apă în cupola monumentului. La mausoleele din Soveja și Focșani nu s-au mai efectuat lucrări de anvergură în ultimii 25 de ani.

Lucrările la Mausoleul Focșani, finalizate

Lucrările de reabilitare a Mausoleului din Focșani au fost finalizate. Acesta este primul obiectiv terminat din cele prinse în proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, proiect finanțat cu fonduri europene. „Primul obiectiv la care lucrările de reabilitare au fost finalizate este Mausoleul din Focșani. Următorul obiectiv finalizat va fi Mausoleul Mărășești la care se lucrează în ritm alert și deja au fost finalizate lucrările la Muzeul Armelor din cadrul acestui Mausoleu. Se lucrează conform graficelor și la mausoleele de la Soveja și Mărăști”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a precizat că reabilitarea mausoleelor vrâncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, libertate și reunificare națională. El a mai explicat că ideea privind realizarea acestui proiect i-a aparți-nut în exclusivitate. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, a precizat Marian Oprișan. El a mai arătat că proiectul urmărește restaurarea, consolidarea, reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic a mausoleelor de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Aceste traseu va cuprinde localitățile  Focșani – Mărășești -Panciu – Străoane – Varnița – Mărăști – Soveja.

Lucrările, verificate de mai multe ori de Oprișan

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inspectat, de mai multe ori, lucrările de reabilitare a mausoleelor. „Mausoleele vrâncene reprezintă cele mai importante bijuterii istorice ale județului Vrancea. Era obligatoriu ca printre preocupările mele să existe și restaurarea acestor monumente istorice de o importanță națională pentru România și pentru români. Am făcut acest lucru pentru istoria neamului românesc, pentru ca și copiii noștri să le viziteze, dar și generațiile următoare care trebuie să învețe istoria românilor, istoria înaintașilor noștri care au creat România Mare. Părerea mea este că această investiție va dura veacuri de acum încolo, iar lucrările realizate sunt extrem de complexe”, a spus Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?