Amatorii de ciocolată neagră și de piele bronzată au motive de bucurie, deoarece pasiunile lor sunt compatibile, iar acest desert are capacitatea de a atenua efectele nefaste ale razelor solare, potrivit unui studiu al cercetătorilor canadieni. Unul dintre institutele Universității Laval din Québec a lansat o campanie de recrutare a femeilor care au pielea foarte albă, cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, a explicat coordonatorul studiului, Bruno Riverin.
Treizeci au răspuns deja apelului lansat de Institut des Nutraceutiques et des Aliments Fonctionnels (INAF), iar alte 30 sunt încă așteptate pentru a alcătui un eșantion de 60 de persoane. Primele au început deja să mănânce câte trei pătrățele de ciocolată neagră pe zi – sau un placebo – și vor continua să facă acest lucru timp de 12 săptămâni. Este vorba de o ciocolată special preparată și bogată în polifenoli, molecule prezente în cacao, care sunt antioxidanți naturali. Substanța placebo folosită, cu un gust foarte asemănător, nu conține deloc acești polifenoli.
În cursul vizitelor periodice la laborator, participanții vor primi pe partea interioară a antebrațului o doză bine calculată de raze ultraviolete emise de o lampă specială. Această experiență ar putea demonstra că pielea persoanelor care au mâncat ciocolată cu polifenoli va suporta fără nicio reacție secundară o doză mai mare de raze, în comparație cu pielea celor care au primit un placebo. Alte studii, realizate în Germania și în Marea Britanie, au oferit deja indicii în acest sens. Însă numărul participanților era relativ mic – 18 într-un caz și 30 în celălalt caz.
Odată cu eșantionul din Québec, mai important și din care au fost excluși bărbații, pentru a avea un profil hormonal mai omogen, rezultatul, dacă acesta va confirma studiile precedente, ar putea deveni un motiv de mare bucurie pentru fabricanții de ciocolată neagră autentică.