Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Rugbistul Dragoş Dima revine în „Naţională“ după trei ani de zile


În rugby, cei care duc greul în grămadă și luptă pentru fiecare balon, bărbătește, față în față cu adversarul, susținând greutatea pachetului, sunt pilierii. Mult curaj, determinare și un dram de nebunie. Să simți puterea brută a celui din fața ta, să-l privești în ochi și să lupți de fiecare dată cu el pentru a-l domina și a câștiga balonul. Vrânceanul Dragoș Dima este unul dintre oamenii din prima linie. Cu o carte de vizită impresionantă, câștigătorul celui mai prestigios trofeu intercluburi din Europa, Heineken Cup, un fel de Cupa Campionilor la fotbal, Dima (32 de ani) s-a reîntors după trei ani în echipa națională. Jucătorul din Focșani a lăsat în urmă o dublă operație de hernie de disc, doi ani de recupe-rare și de muncă asiduă de a reveni pe teren, a strâns din dinți și a crezut nebunește în visul lui de a îmbrăca încă o dată tricoul brodat cu frunza de stejar. Astfel, peste 29 de zile, Dragoș va bifa, după 12 ani, o nouă ediție a Cupei Mondiale, după cea din 1999, când a debutat, pentru „stejari”, cu Australia. Pilierul naționalei României, Dragoș Dima, este un tip dintr-o bucată. „Îmi plac oamenii loiali și drepți și cei care îmi spun ceea ce gândesc despre mine, în față”, punctează el. Îți vorbește deschis, privindu-te în ochi, asigurându-se de fiecare dată că ai înțeles exact ceea ce vrea să spună. Nu-i plac jumătățile de măsură, „ori faci totul cum trebuie, ori stai li-niștit”, și asta se vede și în antrenamentul pe care „stejarii” îl susțin. Concentrat, atent pe fiecare balon, venind repede la susținere, Dragoș este prezent la fiecare fază unde balonul este purtat în atac.

Familie cu lipici la sporturi

Dima provine dintr-o familie unde sportul este cuvântul de bază, mama, Constanța, a făcut volei, tatăl, Costică, a practicat luptele greco-romane, iar toți cei patru băieți ai familiei au ales rugby-ul. „Fratele mai mare, Cristi, ne-a băgat microbul cu balonul oval în familie. Tata dorea să fac handbal, m-a mai luat cu el și în cantonamente când devenise antrenor de lupte, dar nu s-a prins nimic de mine. După ce l-am văzut pe fratele meu jucând, nu voiam decât rugby”, povestește el. Avea 14 ani și lua o hotărâre care avea să îi schimbe definitiv viața. A ajuns repede la Farul, apoi, la terminarea junioratului în 1998, a făcut pasul la Castres în prima ligă franceză, ca după trei sezoane să ajungă la cea mai galonată echipă din rugby-ul din Hexagon, Toulouse. Un vis devenit realitate pentru puștiul ce își începuse cariera la LPS Focșani, iar acum ridica cel mai valoros trofeu european, Heineken Cup, echivalentul Cupei Cam-pionilor de la fotbal. „A fost cel mai frumos moment din cariera mea, de fapt toate meciurile pe care le-am jucat cu Toulouse au fost speciale”, spune „Moșu”, cum este poreclit de colegi. Avea 23 de ani și tot viitorul înainte. La fel de simplă este și numărătoarea care îl desparte pe Dragoș de obiectivul cu care a revenit pe teren: participarea la Cupa Mondială. 24 de zile! „Această competiție e și mai importantă pentru mine deoarece va fi ultima din cariera mea de sportiv. Merg acolo să dau tot ce am mai bun, să ajut echipa cu experiența mea, să mă bucur de fiecare moment când voi fi pe teren și să câștigăm două meciuri”, mărturisește Dragoș Dima. În Noua Zeelandă, el va da peste un adversar pe care l-a avut și în 2001, Anglia, când România a stabilit recordul negativ pe Twickenham, 0-134. „A fost un moment foarte greu de depășit, psihologic, o astfel de înfrângere poate însemna sfârși-tul tău ca jucător. Eu îmi asum scorul pe care l-a încasat, însă la acea vreme echipa noastră nu era deloc pregătită pentru un asemenea meci de anvergură. Vreau să cred că pregătirea pe care o facem acum ne va ajuta să jucăm un meci onorabil cu Anglia și să nu ne fie rușine de ceea ce am făcut pe teren”, a precizat rugbistul vrâncean.

Echipă de rugbiști în familie

Cristi, fratele mai mare al lui Dragoș, cel care i-a atras pe ceilalți trei pe terenul dintre H-uri din cartierul Sud, a jucat taloner, însă a renunțat la rugby după juniorat. Costică și Adrian, mai mici ca vârstă decât Dragoș, joacă închizător și, respectiv, centru, ambii evoluând anul trecut în Italia, iar din acest sezon s-au transferat la Stejarul Buzău. „Fiecare dintre noi evoluează pe alt post, am împânzit peste tot echipa, cu predominanță pe grămadă, acolo unde se duc luptele mai grele”, a mai spus Dragoș.

Cartea de vizită a lui Dragoș Dima
Data nașterii: 30 iulie 1979.
Înălțime: 1.85m, greutate: 112kg.
Post: pilier.
Are 30 de selecții în Națională.
A debutat pentru România în partida cu Australia de la Cupa Mondială din 1999.
A jucat pentru echipele: LPS Focșani, Farul Constanța, Castres, Toulouse, Villefranche de Lauragais și Blagnac (toate din Franța).
Palmares: campion al Europei cu Toulouse, semifinalist în Campionatul Franței și Heineken Cup cu Castres, finalist al Scutului European cu Castres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?